Around the world with Albaworld

De hartslag van een ander

Wouter Duinisveld is een gezonde, sportieve jongeman. Tot een ‘onschuldig’ virus zijn hart compleet verwoest. Plotseling hangt zijn toekomst aan een zijden draadje. Hij balanceert een jaar op het randje van de dood. Na een jaar krijgt hij een donorhart en daarmee een tweede kans in het leven.

Twee jaar geleden verscheen Wouters boek De hartslag van een ander, van transplantatie naar triatlon. Hij schreef het samen met auteur Marcia Jansen. Het is een wake-upcall voor iedereen die nog twijfelt over orgaandonorschap. Wouter vertelt zijn ingrijpende en inspirerende verhaal en bewijst met zijn relaas hoe belangrijk orgaandonors zijn. Dankzij een enorme dosis moed, doorzettingsvermogen en optimistisme, zit hij nu fysiek en mentaal weer stevig in het zadel. Het is een boek dat je in een adem uitleest.

In juli 2014 joeg Wouter in Frankfort zijn grootste droom na: deelnemen aan een IRONMAN: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Glimlachend, trots, moe, maar voldaan haalt hij de finish. Voor gezonde professionele topatleten is dat al een wereldprestatie, laat staan voor een amateursporter met een donorhart. Wouter is zijn donor elke dag dankbaar dat hij of zij hem een nieuw hart heeft gegund. ‘Ik heb mijn leven weer kunnen oppakken en inrichten op een manier die mij heel gelukkig maakt. Vlak na de transplantatie durfde ik niet te dromen dat ik weer op hoog niveau kan sporten.’

Wouter Duinisveld draagt zijn boek op aan zijn zoontje en dochtertje. ‘Mijn kinderen zijn het mooiste wat mij is overkomen na de transplantatie’, vertelt hij. ‘Zij en mijn vrouw hebben mijn leven een extra dimensie gegeven. Ik hoop dat ik nog lang van ze mag genieten. Wat mij is overkomen en hoe ik daarmee ben omgegaan, wil ik mijn kinderen vertellen als ze wat ouder zijn. Ik wil ze belangrijke levenslessen meegeven, net zoals mijn vader dat bij mij heeft gedaan. Maar als ik die tijd niet krijg, want mijn levensverwachting is helaas beperkt, staat alles in dit boek.’

Duinisveld wil een inspiratiebron zijn voor mensen die nog twijfelen om orgaandonor te worden. ‘Mijn ziekteperiode was niet alleen heel zwaar, het heeft me ook mooie dingen gebracht. Ik geniet nu elke dag optimaal van het leven. Het is prachtig.’

De Hartslag van een ander, van transplantatie naar triatlon, ISBN 9789491729195, 225 pag., € 16,95, Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.uitgeverijlucht.nl, www.wouterduinisveld.nl en www.bol.com

 

Ondersteboven

De jaren zestig. Zou u soms stiekem terug willen naar die heerlijke, optimistische tijd? Die jeugd, die mogelijkheden, die vrijheid! Wat herinnert u zich eigenlijk nog precies? De frisse flessenlikkers, vrouwentongen in de vensterbank? Uw eerste brommer, DAFje, rap stijgende loonstrookje, o zo lichte doorzonflat vol Tomadorekjes en teak? Of swingde u stickierokend in uw nakie op popfestivals? Was u zo’n vrijseksend, langharig en -baardig aksievoerend stuk tuig? Wát zegt u, u bezette persóónlijk dat mythische Maagdenhuis? U brak het Scheveningse Kurhaus af tijdens dat legendarische Rolling Stonesconcert?

Hoog tijd voor een geheugenopfrisser! Met dit boek kunt u eindelijk terug naar die goeie ouwe tijd. Terugrijden, op dat verse asfalt van die fonkelnieuwe snelwegen. Terug naar school, met de Schoolkeuzetoets van toen. Terugwonen, met de sixtieskamerplantenpuzzel. Terugzweven, met meditatietips van de Beatlesgiechelgoeroe. Terugkijken, naar de uche-uche-rookreclames van toen. Terugluisteren en -zingen, uw hoogsteigen transistor toptien. U kunt zelfs terugwippen, met het grote zedenzelfonderzoek ‘Blootgewoon’.

Ondersteboven gaat over de tijd die de Nederlandse samenleving volledig overhoop haalde. Dit boek bij de gelijknamige NTR/VPRO tv-serie haalt tal van herkenbare herinneringen op. Heel Nederland komt aan het woord: een oerhippie, een pil-propagandist, een Spaanse gastarbeider, een feministische Margrietredacteur, een band uit beatstad Den Haag, opwaarts mobiele arbeiderskinderen, Tilburgse universiteitsbezetters, losgeslagen priesters, Achterhoekse platenbezitters… en u.

Ondersteboven is geen gewoon geschiedenisboek. Het is een hallucinant, geheugenstimulerend, nostalgie-opwekkend, kleur-zing-kook-rij-denk-doe-boek voor elke babyboomer die Welterusten Mijnheer De President nog feilloos kan meezingen. En voor zijn (klein)kinderen. Ondersteboven: frist uw persoonlijke sixtiesherinneringen op!

Ondersteboven. Jouw Nederland in de jaren zestig van Petra Boers, Rebecca Wilson en Suzanne Hertogs. WalburgPers, Zutphen, ISBN 9789462491021, 128 pag., prijs € 19,95.

 

Het bizarre verhaal van ons vergeten buurlandje, Moresnet

Van 1816 tot 1920 lag aan de Nederlandse zuidgrens een eigenaardig minilandje. Moresnet. Het telde driehonderd inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen.

Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).Juist op het moment dat ze dit plan wilden uitvoeren brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd het landje opgeslokt.

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet. Hoe kon dit onwaarschijnlijke landje ontstaan? Wie woonden er? Hoe was het leven in dit staatsrechtelijke unicum? Hij vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schreef eerder De schaduw van Tambora dat lovend door de pers werd ontvangen, schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator op radio en televisie.

‘Philip Dröge heeft een neus voor leuke en, niet zelden, nuttige weetjes.’ Het Financieele Dagblad

Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje door Philip Dröge.

Uitgeverij Spectrum, Houten, 271 pag., gebonden, ISBN 789000349609, prijs: € 19,99.

Business for punks, de business bijbel voor een nieuwe generatie

Verdoe je tijd niet aan waardeloze business plannen.

Luister niet naar advies. Steek ieder markonderzoek in de brand.

Heb alles over voor iets waarin je gelooft.

Deze drie mantra’s hebben van BrewDog een van de snelst groeiende drankmerken ter wereld gemaakt, beroemd om zijn bier, bars en crowdfunding. Gestart door twee jonge Schotten met een passie voor bier, heeft BrewDog een revolutie ontketend in de ambachtelijke bierwereld, nieuwe records gezet en onbedoeld een geheel nieuwe benadering van zakendoen tot stand gebracht.

In Business for punks heeft BrewDog medeoprichter James Watt (Great British Entrepreneur 2014) de essentie van BrewDogs business strategie ‘gebotteld’. Van financiën tot marketing, is dit een anarchistische, onmisbare gids hoe te slagen op je eigen voorwaarden.

In 256 pagina’s vertelt hij vol passie en weinig eerbied voor wat tot nu toe gebruikelijk is hoe twee mannen uit Glasgow een over de hele wereld bekend ambachtelijk bier in de markt zetten. Hoe hij en Martin Dickie alle regels over boord kieperen, alles volgens hun eigen ideeën en voorwaarden doen. En passant de gevestigde orde de stuipen op het lijf jagend. Het onderbouwt constant de BrewDog filosofie: bepaal wat belangrijk is en offer alles op om te zorgen dat het ook gebeurt, maar wel op je eigen voorwaarden. Wees aan niemand verantwoording schuldig. Het minst aan mensen die je vertellen wat je moet doen.

Business for punks door James Watt, Penguin Books, ISBN 9780241202890,Prijs € 19,99.

 

Overwintering op een ijsschots

50% KORTING! Nu voor €14.95 ipv €29,95 t/m 31 december 2015

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2014

Overwintering op een ijsschots is een prachtig boek voor iedereen met interesse in ontdekkingsreizen, maritieme geschiedenis, wetenschap en meteorologie. Het vertelt het verhaal van een 'vergeten' Hollandse Poolexpeditie. 130 jaar lang verborg de bibliotheek van het KNMI een grote schat. Een ‘vergeten doos’ over een historische expeditie naar het Hoge Noorden. Het is een spannend verhaal, net zo dramatisch als de tocht van Willem Barentsz naar Nova Zembla. Maar waarom waren we daar eigenlijk, wat zochten we daar?

In 1882 willen KNMI meteorologen in het kader van het Eerste Internationale Pooljaar naar West-Siberië. Aanstichter van de Nederlandse expeditie is Buys Ballot, de oprichter van het KNMI. Op de heenreis raakt hun schip bekneld in het pakijs van de Karazee en vergaat ergens tussen Nova Zembla en het Jamal Schiereiland. Ze moeten overwinteren en bouwen daarom hun prefab huis op een ogenschijnlijk stevige ijsschots.

Na een overwintering en een koele zomer lijkt redding ver weg. Geen schip kan hen bereiken. De mannen besluiten naar het vaste land te lopen. Ze zoeken hun weg over voortdrijvende en gevaarlijk schommelende ijsschotsen. Ruim drie weken zwerven ze over het ijs.

Dit boek schetst het relaas van een groep mannen die alleen door samenwerking konden overleven. Terwijl ze streden voor hun leven hebben de KNMI-meteorologen toch alles op alles gezet om het internationaal afgesproken waarneemprogramma te volgen.

Overwintering op een ijsschots door Kees Dekker en Frieda van Essen, KNNV Uitgeverij,  ISBN 9789050114318, 208 pag., formaat: 21 × 23 cm, genaaid gebonden, full colour, rijk geïllustreerd met historisch fotomateriaal en natuurfotografie van Jan Vermeer.

 

Ga voor inkijkexemplaar naar:

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/mens%20en%20natuur/0/19025

Over elfjes en kogelgaten - Berichten uit een vergeten landschap

Ze gaan op audiëntie bij de laatste koning van Ierland, spelen verstoppertje met een vermeende Schotse moordenaar en eindigen als prooi op een Bosnisch jachtfeest. Twee dames in een wereld vol mannen. In 'Over elfjes en kogelgaten' reizen journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken door Bosnië, Schotland, IJsland, Ierland, Iraaks Koerdistan en Noorwegen. Ze reizen door gebieden waar dreigende uitbarstingen van vulkanen, geweld en eenzaamheid aan de orde van de dag zijn en waar mensen doen waar ze goed in zijn: overleven. De natuur is hun vijand én hun bondgenoot.

Ze ontmoeten een scheepsbouwer die regelmatig met elfjes converseert, een Syrische vluchtelinge die nog altijd koffie in goudomrande kopjes serveert of de berggids die laveert tussen bermbommen en een moeder die hem dreigt uit te huwelijken. De natuur is hun vijand én hun bondgenoot. Of zoals de Koerden het verwoorden: Alleen de bergen houden van Koerden.

Fragment

‘Er wordt aan mijn arm getrokken. Vanuit één van de auto’s komt muziek die tot ver in Iran te horen moet zijn. Het is tijd om te dansen. Mannen en vrouwen grijpen elkaars schouders en werpen hun benen hoog in de lucht. Kinderen laten vliegers op. Ik moet plassen. En hoewel me bezworen is dat hier geen bermbommen zijn, heb ik een ander probleem. “Nooit zeggen dat je moet plassen”, heeft één van de tantes gewaarschuwd. “Dat is onbeleefd. Zeg dat je moet wandelen.’

Uit de pers

'Dit boek is geschreven in de beste traditie van VPRO’s buitenlandprogramma Diogenes. Ga tijdelijk leven met mensen die de crisis aan den lijve ondervinden. Daar zie je de spiegel van de wereldpolitiek. Anneke de Bundel en Nicole Franken doen precies dat in Over elfjes en kogelgaten.- Lex Runderkamp, reizend verslaggever Arabische wereld NOS

'Dagdromen van reizen in verre landen, de plaatselijke bevolking leren kennen. Met heerlijke verhalen en mooie foto’s. Een echte aanrader.' - Raymond Rutting, freelance fotograaf voor o.a. de Volkskrant en National Geographic.

Fotograaf Nicole Franken en journalist Anneke Bundel, alias de dames Nomad & Villager, brengen beeldreportages en reis-, en human interestverhalen over wereldbestemmingen. Ze verhalen over mensen die tegen de stroom in roeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken. Zij worden regelmatig gelauwerd o.a. met de Travel Photographer of the Year (TPOTY). Ook hun website nomadandvillager.com valt geregeld in de prijzen.

Over elfjes en kogelgaten - Berichten uit een vergeten landschap door Anneke de Bundel en Nicole Franken (Nomad & Villager).

KNNV Uitgeverij, 128 pag., 28x20 cm, genaaid gebonden, full colour, ISBN: 9789050115544, Prijs: € 29,95.

Verkrijgbaar via de boekhandel en via KNNV Uitgeverij

Why the Dutch are different

A journey into the heart of The Netherlands

Stranded at Schiphol airport on his way home from Cuba, Ben Coates called up a friendly Dutch girl he had met there a few months earlier to hook up for dinner. He stayed over at her place. Actually, he stayed for good.

With the world’s tallest people and some of the world’s most successful companies including Shell and Unilever, this is a tiny country that punches above its weight. The Netherlands have a hold on our imagination.  We British might think we know all about our nearneighbour (windmills, bicycles and ‘lost weekends’ in Amsterdam. And it’s very flat. And they wear clogs. Oh, don’t they have prostitutes who are entitled to sick pay? - and other cliches). But there is a lot we do not know too – that prisons are closing due to lack of demand, and that the Dutch are actually rather fond of rules. Clearly, there’s a good deal more to de Nederlanden than meets the oog (eye).

The Dutch ruled over an empire which stretched from the Caribbean to East Asia. They founded the city of New York, discovered Australia, played the world’s best football (transforming the global game in the 1970s) and produced some of the finest art and architecture. They also have the world’s best Carnival outside Brazil.

In Why the Dutch are Different Ben Coates takes us to the heart of his adopted country to explore what it is that makes the Dutch the Dutch, Holland not The Netherlands and why the colour orange is so important. 

He dresses as a tiger for Easter, gets drunk in a world-famous art gallery, finds Noah’s Ark near the North Sea and makes new friends in Amsterdam’s famous Red Light District. He uncovers stories from Dutch history: a bloody war against Spain, a devastating famine in 1944/5, the country’s religious divide, meaning that Catholics and Protestants attended different schools and even had separate football leagues; and the poisonous politics of the Dutch far right.  He describes the ongoing battle over Zwarte Piet. A racist tradition? Or a Dutch tradition?  

The Netherlands is literally a self-made country. Decades of struggle and ingenuity wrested the land from the water using windmills, dykes and canals, and made it safe to live in. As recently as 1953, the country suffered the worst natural disaster in its history, a devastating flood, when high spring tides, strong winds and a major storm meant that the country’s sea defenses collapsed and two thousand people died. The ongoing battle to keep the water out has shaped the national character – the famous love of dairy and beer (because these were safe to drink) their height (all that milk and cheese) and also the famous Dutch tolerance; if everybody had to help out so their houses didn’t vanish underwater, individual differences are suddenly unimportant.    But The Netherlands is a country full of contrasts, where drug use and prostitution are legal, but being rude about the king could land you in jail. Ben Coates also finds that the Dutch are not quite as liberal as they seem, with worries over the economic crisis, crime and immigration leading them to abandon many of the tolerant policies which made their country famous. 

Part history, part travel, part personal account of a changing country: in Why the Dutch are Different Ben Coates tells the tale of an Englishman who went Dutch. And loved it.

 

Ben Coates was born in the UK in 1982. After completing a Master’s degree in Economics, he has worked at various times as a political adviser, corporate speechwriter, lobbyist and aid worker. He’s written several high-profile speeches and ghostwritten articles for the Guardian, FT, and Huffington Post. He now lives in Rotterdam with his Dutch wife and works as an adviser to an international charity.

 

Why the Dutch are different. A journey into the heart of The Netherlands by Ben Coates.

ISBN 9781857886337,  Nicholas Brealey Publishing, Paperback, 304 pag., Price €14,99.

Sjef van Dongen - Nederlandse Poolheld

Een reconstructie op basis van brieven en dagboeken door Michelle van Dijk

In 1928 probeerde Sjef van Dongen, een Nederlandse poolheld op Spitsbergen de neergestorte generaal Nobile te redden van het pakijs. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger stortte met zijn zeppelin neer na zijn poging op de Noordpool te landen. Zesentwintig dagen trok Van Dongen met zijn hondenspan door een 'witte hel', zoals hij het zelf aanduidde als deel van de grootste reddingsoperatie in het poolgebied ooit. Tijdens zijn barre tocht doodde Sjef twee van zijn honden om in leven te blijven. Hij werd na bijna een maand ternauwernood gered.

Tien landen zetten voor de redding van Nobile schepen en vliegtuigen in. De bekende Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen kwam hierbij om. Kranten over de hele wereld volgden het nieuws van dag tot dag. Sjef stond op de voorpagina van de New York Times. Terug in Nederland kreeg hij een heldenontvangst.

Het boek is een eerbetoon aan een vergeten Hollandse poolheld. Op basis van brieven en dagboeken is zijn leven en bijzondere reddingspoging op Spitsbergen gereconstrueerd door Michelle van Dijk.

Michelle van Dijk (1973) is gids, expeditieleider, auteur, spreker, campingeigenaar en tuinder. Geboren in een tuindersgezin in het Westland, trok ze al gauw richting het Hoge Noorden. In 2001 zette Michelle voor het eerst voet aan wal op Spitsbergen. Ze leerde met een geweer om te gaan - in verband met de ijsberen - en begon in 2004 als gids te werken. Tegenwoordig is zij eigenaresse van ’s werelds noordelijkste camping bij Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Ook begeleidt zij trektochten en expeditie-cruises. Thuis in Nederland kweekt Michelle zuidenwindlelies in haar kas in het Westland en houdt lezingen over haar werk in het poolgebied. Ze heeft behalve op Spitsbergen ook gewerkt in IJsland, Zweden, Antarctica, Groenland, Jan Mayen, Zuid-Georgië en de Faeröer- en Falklandeilanden. In 2013 volgde ze een opleiding aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek deed naar de Hollandse poolheld Sjef van Dongen.

Sjef van Dongen - Nederlandse Poolheld door Michelle van Dijk, ISBN 9789082135428, hardcover, 27x20 cm, 120 pagina's, appendix met historisch materiaal, prijs € 19,99.

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.

Net als in Els Spanjers vorige boek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland zijn het ook nu weer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’- beschrijvingen. Het zijn schetsen van meestal onbekende wandelgebieden.

Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op www.mooilimburgswebshop.nl/products/221843.
Prijs: €19,50, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Hij leert scheren op een oude bolhoed. Brandt zijn vingers aan hete tegeltjes in de Porceleyne Fles. Breekt bijna zijn nek als hij op zijn DKW-motor een eerste ritje maakt. Bij een hofkapper in Den Haag scheert hij generaals en baronnen. In de oorlog komt hij na zware tochten doodvermoeiend thuis met melk of kolen die hij bij boeren heeft geruild voor tabaksbonnen. Hij verstopt zich bij de buren onder de vloer als er een razzia is. Zo maar wat voorvallen uit het boeiende leven van Jo Dijksman (1915-1996).

Een half jaar lang kun je hem in 1994 iedere ochtend met pen en papier aan de huiskamertafel vinden. Gravend in zijn geheugen schrijft hij in een reeks boeiende schetsen op wat hem te binnen schiet over zijn jeugd en latere leven in Delft. Na het honderdveertigste verhaal vindt hij het mooi geweest. Zijn pen gaat met pensioen.

De verhalen gaan over het leven van een gewone Delftse familie voor, vooral tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Zesenveertig ervan verschenen in 1995 als Herinneringen aan Delft. In Een geschoren garibaldi zijn ze nu allemaal gebundeld. Het is de petite histoire, van een man die tot hij begon te schrijven nooit een letter op papier zette.  

Dit boek is uitsluitend via internet te bestellen op http://www.mooilimburgswebshop.nl/products/221988.

Prijs € 12,50, formaat 17x24 cm, geïllustreerd met tientallen zw/w foto’s, 120 pagina’s.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14.47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.11 | 17:31

Mooi verhaal Els, ik hoop je te ontmoeten bij de Spaanse ambassadeur op7 december. Ik denk dat jij gaat winnen :).

...
08.11 | 13:09

Altijd genieten van de mooie foto's. Proficiat Rob!

...
16.02 | 17:37

Stukje nostalgie. Leuke reportage, ik heb er van genoten.

...
19.12 | 21:48

Dit zijn weer prachtige foto's!
Hartelijke groeten, Stephanie

...
Je vindt deze pagina leuk