Around the world with Albaworld

Zeil met Esther Klaver de halve wereld rond!

Covid gooit al een jaar flink wat roet in onze reisplannen. Gelukkig is er wel een aantrekkelijk alternatief. Koop een reisboek en ontdek de wereld vanuit je eigen, comfortabele stoel. Begin bijvoorbeeld eens in Polynesië op Tonga en zeil met Esther Klaver in twee jaar de halve wereld rond naar Preveza in Grieken- land. Zij beschrijft de zeiltocht met partner Piet Boorsma in haar boek Je bent er pas als je er bent boeiend en vol humor.

Voorbereidingen voor vertrek: water laden

Hoe haal je het in je hoofd?

Stel je voor, je wilt een wereldreis maken, zeilend de meest afgelegen plekken van de wereld bezoeken, twee jaar de tijd nemen en ervaren hoe het is om het leven van een 'yachtie' te leiden, maar je hebt geen zeilboot en bent ook niet van plan er een te kopen. Mijn partner Piet Boorsma en ik bevonden ons in die situatie. Onze ervaringen heb ik opge-tekend in dit boek. Het is mijn verslag van een zeilreis die begint bij het eiland Vava'u, een eilandengroep in de Stille Oceaan dat toebehoort aan het Koninkrijk Tonga en eindigt bij het havenstadje Preveza aan de westkust van Griekenland. De 12.000 zeemijlen leggen we af op de Acalephe, een 14m lang aluminium zeiljacht, in 1990 gebouwd door een Franse werf die nu Garcia Yachts heet. Sinds enkele jaren is Acalephe eigendom van twee Canadezen. De eigenaren, David en Jean-Gilles, hebben de boot van Montreal via de Noordwest-passage en de westkust van Amerika naar Tonga gevaren en hebben geen tijd meer om de boot verder richting de Middellandse Zee te brengen. Zij zoeken een bemanning, wij zoeken een boot. Op de website van Crewseekers, waar vraag naar en aanbod van bemanning samenkomen, vinden Piet en David elkaar. Na veel e-mailwisselingen en videobellen hebben we een overeenkomst, die simpel gezegd het volgende inhoudt: wij varen de boot vanaf Tonga naar de Middellandse Zee en krijgen daarvoor twee jaar de tijd. We betalen onze eigen onkosten en de eigenaren betalen de kosten voor de boot (brandstof, onderhoud, reparatie en verzekering). Daarnaast behouden de eigenaren het recht om delen van het traject met ons mee te varen of geheel van ons over te nemen. Door ervaring wijzer geworden, leggen we de afspraken vast in een Yacht Delivery Agreement. Vervolgens nemen we een half jaar de tijd om de reis grondig voor te bereiden. Wat we op die reis meemaakten leest u in mijn Je bent er pas als je er bent.

Esther

Ambonese meiden willen graag met de blonde uit Blanda op de foto

Om een indruk te geven wat u zoal in Esthers boek kunt tegenkomen volgen hier twee willekeurig gekozen pagina's uit haar Je bent er pas als je er bent.

Sola, Vanua Lava

Onze volgende stop is de lokale markt: een overkapping waaronder drie vrouwen zitten met wat maiskolven, zoete aardappelen en bakbananen. We hadden gehoopt een paar tomaten en een doosje eieren te kunnen scoren, maar dat lijkt er niet in te zitten. Een paar meter verderop ligt een parkje waar een festival wordt gevierd: het is Provinciedag. Vanuit alle windstreken zijn die ochtend bootjes aangekomen met mensen die deze heugelijke dag op Vanua Lava vieren De dames zijn uitgedost in mooie bloemetjesjurken, de elite zit op stoeltjes onder een luifel en de festiviteiten bestaan onder meer uit diverse toespraken, het schenken van een biggetje aan een notabele, een rituele dans en het zingen van stichtelijke liederen met bijbehorende danspasjes.

We maken een wandeling naar de heuveltop, lopen bijna rabies op door een agressieve hond, eten een vers geplukte mango, halen een ijsje dat geschept wordt uit een bak dat naast de bevroren kippenpoten ligt (als dat maar goedkomt) en maken met diverse bewoners een praatje. Een mevrouw laat Piet weten dat er inmiddels tomaten te verkrijgen zijn op de markt. Ze had ons er die ochtend naar horen vragen en is zo attent om ons op te zoeken. We kopen naast tomaten ook enkele maiskolven en ontdoen die op het strand van bladeren, mieren en rupsen (je zult het maar meenemen aan boord….).

 

Het paradijs ligt bij Pulau Urvi
Van een mooie zonsondergang krijg je nooit genoeg

Banda- & Floreszee

Donderdagochtend 24 januari 2019 lichten we het anker. Een zware klus, die Piet dankzij een gedegen voorbereiding soepel klaarspeelt. De eerste twee dagen komen we rustig door. Er staat weinig wind, dus zeilen we met de motor erbij. Zaterdagnacht komen we in een 'squall' terecht: ik zie de donkere wolken naderen en zet de radar bij. Het ziet er niet goed uit en dus rol ik het merendeel van het zeil op. Dankzij de tijdige voorbereidingen, kan ik de korte, maar hevige bui rustig uitzitten. Door de hoge zeegang vorderen we tergend langzaam: niet meer dan 2 knopen. De autopilot kan het allemaal niet meer aan en houdt het voor gezien. Ik neem het roer op de hand en zie in de verte de lichtjes van twee vissersboten. Wanneer de wind is afgenomen, zet ik de genua bij en houd het grootzeil flink gereefd. De wind trekt wat aan en we beginnen zowaar op snelheid te komen: 6 tot 7 knopen! De wind begint nog meer aan te trekken en Acalephe begint wild te stampen op de golven. Piet steekt zijn kop uit de kajuit en vraagt of ik hulp nodig heb. "Nee hoor, alles onder controle", roep ik. Terwijl hij zijn gang naar het toilet maakt, begint de windkracht gestaag toe te nemen. Acalephe stampt als een malle en begint steeds meer op één oor te liggen. Nog een squall? De boot gaat met me aan de haal en binnen de kortste keren zijn we voorbij de vissersboten die eerder nog zo ver weg leken. Ik begin me ongemakkelijk te voelen. We moeten zeil minderen, dit gaat veel te hard allemaal. Met deze windkracht ben ik echter niet in staat de genua in mijn eentje binnen te rollen. Bovendien laat de autopilot het nog steeds afweten en moet ik het roer met de hand bedienen. Ondertussen is Piet nog niet terug van het toilet. Mijn angst dat er lijnen breken of het zeil scheurt neemt overhand toe. Eindelijk verschijnt Piet weer en schreeuwt boven de wind uit, dat we de genua gaan weghalen. Terwijl ik de schoot laat vieren, haalt Piet het zeil binnen. We zetten een stormfokje en de rust keer weer. Die nacht ronden we de WaKaTobi Eilanden.

Dekzeilen houden de hitte van de zon enigszins tegen

Voor iedereen die ervan droomt of voornemens is een lange zeilreis te maken, is dit boek een echte aanrader. Het leest als een spannend jongensboek en staat vol handige tips die bij een reisvoorbereiding van pas komen.

Esther Klaver is organisatiepsycholoog, stuurvrouw en duikinstructeur. Sinds ze met haar partner Piet Boorsma de zeilvaartopleiding aan de Enkhuizer Zeevaartschool heeft doorlopen, vaart ze niet alleen op kajuitjachten, maar ook op skûtsjes, klippers, tall ships en superyachts. Esther heeft de ambitie zoveel mogelijk verschillende zeilervaringen op te doen en inmiddels meer dan 30.000 zeemijlen gelogd.

Geïnspireerd door haar vroegere docent, zeiler Eerde Beulakker, heeft ze haar zeilervaringen voor het eerst opgetekend in een boek.

 Je bent er pas als je er bent

Verslag van een zeilreis van Tonga naar Griekenland

Titel vrij naar uitspraak van Yogi Berra: It ain’t over till it’s over (1973).

Paperback, 15x21 cm, 190 pag., 46 foto’s.Te bestellen op Boekenbestellen.nl (levertijd 3-5 werkddagen). Binnenkort ook bij Bol.com

ISBN978-94-6406-508-4

Prijs €19,95.

De formaliteiten weer achter de rug (dan ben je zo 5 uur verder) en inkopen gedaan op de lokale markt van Jayapura.
Els Spanjer en Cameron McNeish in het VVV in Brodick bij de opening van de Isle of Arran Coastal Way.

Come by The Hills

Van plan om straks als alle Covid-ellende voorbij is eens in de Schotse hooglanden te gaan wandelen? Dan is het onlangs verschenen Come by The Hills van de Schotse wandelgoeroe Cameron McNeish een must.

Zijn eervolle vermeldingen variëren van een met een BAFTA bekroonde The Edge - 100 Years of Scottish Mountaineering tot zijn immens populaire kerstprogramma's op BBC Schotland, zoals The Sutherland Trail, The Skye Trail, The Scottish National Trail en recent Roads Less Traveled.

 In de Schotse en Britse outdoorwereld is Cameron McNeish een autoriteit. Als redacteur van TGO maakte hij van het wat kwakkelende tijdschrift de belangrijkste wandelpublicatie in Groot-Brittannië. Hij schreef talrijke boeken en presenteerde diverse outdoor- televisieprogramma's, waaronder een aantal lange afstandswandelingen. Ook schrijft hij een maandelijkse column in The Scots Magazine.

Mijn Frankrijk

In 1963 is Els Spanjer voor het eerst in Parijs. Je kan boven op de Eiffeltoren over het randje hangen om de uitwaaierende poten te fotograferen. Er rijden nog stadsbussen met achterop die leuke, open balkonnetjes. Als in de vroege uurtjes de jazzclubs sluiten ga je met nieuwe vrienden naar Les Halles voor de uiensoep van Au Pied de Cochon. Rond de middag koop je een flesje vin du pays, een baguette en een doos camembert voor een simpele backpackerslunch op het Square du Vert-Galant midden in de Seine. Nu terugkijkend: het was je ware bon vieux temps.

De volgende veertig jaar is la douce France als het even kan haar vakantie bestemming. Met Schotse vrienden kampeert ze afwisselend in Bonnie Scotland of de Dordogne, Ardèche, Pyreneeën, Elzas of rond Parijs. Ziet Greg Lemond in Parijs de Tour winnen en gaat kanoën op de Dordogne en de Ardèche. Ze staat bij het graf van Vincent van Gogh en Chopin en wandel kilometers richting Santiago de Compostela.

In 2000 switcht ze naar freelance journalistiek. Met het accent op wandelen, kunst en antiek, culinaria. En toevallig voorbijkomende onderwerpen die ze leuk vindt.

Sindsdien verschenen er ruim vierhonderd artikelen in een veertigtal tijdschriften in Nederland, België en Engeland en op diverse websites. Bij uitgeverij Het Spectrum kwam in 2005 haar wandelboek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland uit. In 2011 gaf ze in eigen beheer Eilandhoppen, 50 wandelingen op Europese eilanden uit. Gevolgd door Mijn Portugal in 2018.

Tijd dus voor een Mijn Frankrijk met de artikelen die Els in de loop der jaren over Frankrijk schreef. U zult er veel van uw favoriete plekjes in missen. Niet zo vreemd, zij is daar immers nog nooit geweest.

De laatste twee hoofdstukken blijft zij wat dichter bij huis: Limburg. Maastricht is zonder enige twijfel de meest Franse stad van Nederland. Het was zelfs onder Napoleon vanaf 1794 tien jaar lang de hoofdstad van een Frans departement: het Département de la Meuse-Inférieure.

Wie als hij vijf jaar is het Onze Vader en een Wees Gegroetje in het Frans kan opzeggen moet wel zijn opgegroeid in een gezin waar de Franse cultuur hoog staat aangeschreven. Camile Oostwegel, sinds 2003 Honorair Consul in Maastricht, vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Franse taal zijn leven heeft bepaald. ‘Als iemand met recht ‘Mijn Frankrijk’ kan zeggen is hij het wel.

Het met ruim 250 kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Frankrijk, 146 pagina’s, formaat 17x24 cm, kost €15,69 en is te bestellen op

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

Mijn Portugal

Net als in haar vorige boeken Wandel weg in Groot-Brittannië en Eilandhoppen vindt u in dit nieuwe wandelleesboek van Els Spanjer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’-routebeschrijvingen. Het zijn tientallen schetsen van vaak vrij onbekende plaatsen, streken of evenementen in Portugal. Waarvan u na lezing hopelijk denkt: daar wil ik ook wel eens heen. Met een beetje fantasie en creativiteit kunt u zelf tal van variaties in zo’n tocht of bezoek aanbrengen.

Culturele en culinaire schatkamer

Erg moeilijk zal dat niet zijn. Portugal is een schatkamer vol culturele en culinaire verrassingen. Met een natuur die varieert van woest gebergte tot lieflijke, verlaten baaien. De UNESCO heeft 21 binnensteden, archeologische sites, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed als werelderfgoed aangemerkt.

Drink vinho verde met een graaf

Ga met Els Spanjer op zoek naar de wilde paarden van Minho of de dolfijnen in de monding van de Sado. Verken langs de Atlantische kust het langeafstandspad Rota Vicentina naar Cabo São Vicente. Of stap op de Via Algarviana in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims. Verbaas u over de vulkanische hitte in de bodem van São Miguel of de metersdikke aslaag van een uitbarsting op Faial. Flaneer op de mondaine boulevard van Estoril en kijk verlekkerd naar een speelgoed-Ferrari in Sintra. Laat u verwennen met espada, pastel de nata, percebes en porco preto of een traditionele Cozido à Portuguesa. Drink op São Miguel de enige thee die in Europa wordt geplukt. Zie de São António processie door Lissabon trekken en raak met Pasen ontroerd door de indrukwekkende Procissão do Enterro do Senhorin Braga. Of vier op de kade van de Douro het São João-feest met de portoenses. Drink een vinho verde met een graaf of een koele Sagres met visser Lino Ferreira op Madeira.

Maar bovenal, geniet van de hartelijke, gastvrije, behulpzame Portugezen. Samen met de Ieren staan zij al jaren met stip op 1 van Els haar lijstje met de fijnste levensgenieters van Europa.

Het rijk met kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Portugal,

formaat 17x24 cm, kost €13,32 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/139152.

 

 

 

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.


Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op
https://mgl.mijnbestseller.nl/books/36985

Prijs: €20,06, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marianne | Antwoord 28.03.2021 16:44

Mooie foto’s !

MARJO van den Tol | Antwoord 08.08.2020 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14:47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.03 | 16:44

Mooie foto’s !

...
08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
Je vindt deze pagina leuk