Around the world with Albaworld

Onbekend Parijs

In Ongewoon Parijs blijft de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré Coeur links liggen. Auteur/fotograaf Ferry van der Vliet gaat ervan uit dat de lezer inmiddels alle grote toeristische attracties wel heeft gezien. Weg van de platgetreden paden zoekt hij kleine achterafstraatjes, kleurrijke markten, exotische wijken, verborgen paleizen en stadstuinen, een vergeten spoorlijn. Kortom, het onbekende én ongewone Parijs. Iedere reiziger is immers altijd op zoek naar plekken die niemand nog kent. Waar je nauwelijks een toerist tegenkomt en de hartslag van de stad voelt.

Ongewoon Parijs staat vol observaties van een nieuwsgierige reiziger die het Parijs van de Parijzenaars wil kennen en steeds de couleur locale zoekt. De gids neemt de lezer mee buiten de gebaande paden en langs verborgen schatten. Het is alsof een bevriende gids je rondleidt door het Parijs dat bestaat uit gestolen momenten uit vervlogen tijden. Het Parijs waar je kunt genieten van kleine pleziertjes en immense schoonheid, vastgelegd door Van der Vliet zelf.

Fotograaf en blogger Ferry van der Vliet is sinds 1968 meerdere keren per jaar in de Franse hoofdstad te vinden. In 2011 besluit hij zijn ontdekkingen te gaan delen op zijn weblog Paris FvdV. Die telt nu meer dan 500.000 volgers. Wekelijks publiceert hij over het onbekende Parijs. Zijn weblog is al driemaal genomineerd voor de Paris Golden Blog Awards. Van der Vliet levert regelmatig bijdragen aan (Frankrijk) bladen en websites. Hij is lid van het Atelier Néerlandais en ambassadeur van Parijs.

Ongewoon Parijs door Ferry van der Vliet, paperback, 160 pag., Veltman Uitgevers Utrecht, ISBN 978 94 92500 81 6. Het boek kost € 22,50.

Room to dream

Eraserhead, de bijzondere, baanbrekende eerste film van David Lynch, bezorgde hem in 1977 in een klap een plaatsje op de ererij van filmregisseurs. Drie Oscar-nominaties volgden voor The Elephant Man, Blue Velvet and Mulholland Drive. Met Wild at Heart won hij ook een Palme d’Or.

In april 1990 werd de eerste tv-aflevering vertoond van de succesvolle serie Twin Peaks die Lynch samen met Mark Frost produceerde. Dalende kijkcijfers betekenden na twee seizoenen in 1991 echter het einde van de serie. In 2017 volgde een doorstart. Samen met Frost schreef Lynch weer alle afleveringen. Ook zat hij weer in de regisseursstoel.

Het boek Room to Dream van David Lynch en Kristine McKenna beschrijft Lynch’s levenslange, buitengewone creativiteit en opgebouwde vriendschappen. Ook de problemen die hij tegenkwam en moest oplossen, soms met succes, soms niet, om zijn projecten tot een goed eind te brengen, komen aan bod.

Deels memoires, deels biografie verweeft Room to Dream Lynch’s eigen bespiegelingen over zijn leven met de verhalen die Kristine McKenna optekende in negentig uitgebreide interviews met Lynch’s vrienden, familie, acteurs, musici en medewerkers. Aan iedere herinnering geeft Lynch zijn eigen interpretatie en onthult zo het levensverhaal achter elk van zijn kunstuitingen.

Een aantal pagina’s zijn te lezen op: https://canongate.co.uk/wall/room-to-dream-extract?ref=257947

Lees meer over de David Lynch tentoonstelling Someone is in My House met vijfhonderd van zijn kunstwerken in het Bonnefantenmuseum in Maastricht op www.albaworld.nl/130787628

Room te dream door David Lynch en Kristine McKenna (Engels). Canongate Books Ltd., Edinburgh, paperback, 580 pag., ruim 80 foto's, ISBN 978-1-78211-839-8, € 21,99.

Ken je Maastricht en omgeving

Maastricht is een stad van ontelbare details en verhalen. Limburgers bezien hun hoofdstad met trots, maar soms ook als een eiland in de provincie. In de directe omgeving van Maastricht is de kleinschaligheid en gezelligheid van het platteland nog ruim aanwezig. De stad aan de Maas heeft persoonlijkheid, maar haar omgeving ook. Dat maakt de regio juist zo aantrekkelijk voor bezoekers.

Test je kennis van Maastricht en haar omgeving! Kom meer te weten over de geschiedenis, de cultuur, het landschap en de grensgevallen van Maastricht en omgeving. De 250 vragen springen alle kanten op. Ze scheren over allerlei locaties en onderwerpen. Ken je Maastricht en omgeving is een uitdaging voor jezelf of als gezelschapsspel, maar ook als feitjes- en weetjesboek voor in de luie stoel, ter vervanging van het beeldscherm of voor het nachtkastje voor het slapengaan.

Auteur Elio Pelzers (1959) groeide op in Zuid-Limburg. Aan wandelen, fotograferen en genieten in Zuid-Limburg is hij verslingerd. Hij werkt als communicatieadviseur bij het Gelders Archief en als freelance reisjournalist.

Ken je Maastricht en omgeving door Elio Pelzers. Paperback van Uitgeverij W-Books in Zwolle. 192 pagina’s met 150 afbeeldingen in kleur en zwart-wit, formaat 14,5 x 20 cm, ISBN 9789462582972, Prijs € 14,95.

Mijn Frankrijk

In 1963 is Els Spanjer voor het eerst in Parijs. Je kan boven op de Eiffeltoren over het randje hangen om de uitwaaierende poten te fotograferen. Er rijden nog stadsbussen met achterop die leuke, open balkonnetjes. Als in de vroege uurtjes de jazzclubs sluiten ga je met nieuwe vrienden naar Les Halles voor de uiensoep van Au Pied de Cochon. Rond de middag koop je een flesje vin du pays, een baguette en een doos camembert voor een simpele backpackerslunch op het Square du Vert-Galant midden in de Seine. Nu terugkijkend: het was je ware bon vieux temps.

De volgende veertig jaar is la douce France als het even kan haar vakantie bestemming. Met Schotse vrienden kampeert ze afwisselend in Bonnie Scotland of de Dordogne, Ardèche, Pyreneeën, Elzas of rond Parijs. Ziet Greg Lemond in Parijs de Tour winnen en gaat kanoën op de Dordogne en de Ardèche. Ze staat bij het graf van Vincent van Gogh en Chopin en wandel kilometers richting Santiago de Compostela.

In 2000 switcht ze naar freelance journalistiek. Met het accent op wandelen, kunst en antiek, culinaria. En toevallig voorbijkomende onderwerpen die ze leuk vindt.

Sindsdien verschenen er ruim vierhonderd artikelen in een veertigtal tijdschriften in Nederland, België en Engeland en op diverse websites. Bij uitgeverij Het Spectrum kwam in 2005 haar wandelboek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland uit. In 2011 gaf ze in eigen beheer Eilandhoppen, 50 wandelingen op Europese eilanden uit. Gevolgd door Mijn Portugal in 2018.

Tijd dus voor een Mijn Frankrijk met de artikelen die Els in de loop der jaren over Frankrijk schreef. U zult er veel van uw favoriete plekjes in missen. Niet zo vreemd, zij is daar immers nog nooit geweest.

De laatste twee hoofdstukken blijft zij wat dichter bij huis: Limburg. Maastricht is zonder enige twijfel de meest Franse stad van Nederland. Het was zelfs onder Napoleon vanaf 1794 tien jaar lang de hoofdstad van een Frans departement: het Département de la Meuse-Inférieure.

Wie als hij vijf jaar is het Onze Vader en een Wees Gegroetje in het Frans kan opzeggen moet wel zijn opgegroeid in een gezin waar de Franse cultuur hoog staat aangeschreven. Camile Oostwegel, sinds 2003 Honorair Consul in Maastricht, vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Franse taal zijn leven heeft bepaald. ‘Als iemand met recht ‘Mijn Frankrijk’ kan zeggen is hij het wel.

Het met ruim 250 kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Frankrijk, 146 pagina’s, formaat 17x24 cm, kost €15,25 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/141746

Mijn Portugal

Net als in haar vorige boeken Wandel weg in Groot-Brittannië en Eilandhoppen vindt u in dit nieuwe wandelleesboek van Els Spanjer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’-routebeschrijvingen. Het zijn tientallen schetsen van vaak vrij onbekende plaatsen, streken of evenementen in Portugal. Waarvan u na lezing hopelijk denkt: daar wil ik ook wel eens heen. Met een beetje fantasie en creativiteit kunt u zelf tal van variaties in zo’n tocht of bezoek aanbrengen.

Culturele en culinaire schatkamer

Erg moeilijk zal dat niet zijn. Portugal is een schatkamer vol culturele en culinaire verrassingen. Met een natuur die varieert van woest gebergte tot lieflijke, verlaten baaien. De UNESCO heeft 21 binnensteden, archeologische sites, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed als werelderfgoed aangemerkt.

Drink vinho verde met een graaf

Ga met Els Spanjer op zoek naar de wilde paarden van Minho of de dolfijnen in de monding van de Sado. Verken langs de Atlantische kust het langeafstandspad Rota Vicentina naar Cabo São Vicente. Of stap op de Via Algarviana in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims. Verbaas u over de vulkanische hitte in de bodem van São Miguel of de metersdikke aslaag van een uitbarsting op Faial. Flaneer op de mondaine boulevard van Estoril en kijk verlekkerd naar een speelgoed-Ferrari in Sintra. Laat u verwennen met espada, pastel de nata, percebes en porco preto of een traditionele Cozido à Portuguesa. Drink op São Miguel de enige thee die in Europa wordt geplukt. Zie de São António processie door Lissabon trekken en raak met Pasen ontroerd door de indrukwekkende Procissão do Enterro do Senhorin Braga. Of vier op de kade van de Douro het São João-feest met de portoenses. Drink een vinho verde met een graaf of een koele Sagres met visser Lino Ferreira op Madeira.

Maar bovenal, geniet van de hartelijke, gastvrije, behulpzame Portugezen. Samen met de Ieren staan zij al jaren met stip op 1 van Els haar lijstje met de fijnste levensgenieters van Europa.

Het rijk met kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Portugal,

formaat 17x24 cm, kost €13,32 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/139152.

 

 

 

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.


Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op
https://mgl.mijnbestseller.nl/books/36985

Prijs: €19,50, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Hij leert scheren op een oude bolhoed. Brandt zijn vingers aan hete tegeltjes in de Porceleyne Fles. Breekt bijna zijn nek als hij op zijn DKW-motor een eerste ritje maakt. Bij een hofkapper in Den Haag scheert hij generaals en baronnen. In de oorlog komt hij na zware tochten doodvermoeiend thuis met melk of kolen die hij bij boeren heeft geruild voor tabaksbonnen. Hij verstopt zich bij de buren onder de vloer als er een razzia is. Zo maar wat voorvallen uit het boeiende leven van Jo Dijksman (1915-1996).

Een half jaar lang kun je hem in 1994 iedere ochtend met pen en papier aan de huiskamertafel vinden. Gravend in zijn geheugen schrijft hij in een reeks boeiende schetsen op wat hem te binnen schiet over zijn jeugd en latere leven in Delft. Na het honderdveertigste verhaal vindt hij het mooi geweest. Zijn pen gaat met pensioen.

De verhalen gaan over het leven van een gewone Delftse familie voor, vooral tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Zesenveertig ervan verschenen in 1995 als Herinneringen aan Delft. In Een geschoren garibaldi zijn ze nu allemaal gebundeld. Het is de petite histoire, van een man die tot hij begon te schrijven nooit een letter op papier zette.  

Dit boek is uitsluitend via internet te bestellen op mgl.mijnbestseller.nl/books/48558

Prijs € 12,50, formaat 17x24 cm, geïllustreerd met tientallen zw/w foto’s, 120 pagina’s.

Het Grote Foute Jongens Boek

In korte dialogen, maar ook in langere verhalen passeren alle denkbare onderwerpen de revue: de wereld van de media, drank & drugs,voetbal en sport in het algemeen natuurlijk, de grachtengordel, popmuziek, meisjes, politiek, literatuur, misdaad, leven & dood…

De populaire columnisten Rob Hoogland (De Telegraaf) en Arthur van Amerongen (de Volkskrant, HP/De Tijd) vertegenwoordigen twee verschillende werelden, maar hebben toch veel gemeen: humor, spitsvondigheid en maling aan politieke correctheid. Zij zeggen onverbloemd wat zij vinden en passen daarbij vaak het stijlmiddel van de satire toe. Rob en Arthur leerden elkaar al chattend beter kennen op Facebook, zochten elkaar daarna regelmatig op en besloten toen tot een unieke samenwerking, die heeft geresulteerd in het Het Grote Foute Jongens Boek.

Een alles onthullende, niets verzwijgende helletocht naar de totale zelfvernietiging. Literaire speedway, links en rechts door de bocht, de lezer in een lawine van opspattende sintels verward en geschokt achterlatend.’ Jan Cremer.

Het Grote Foute Jongens Boek door Rob Hoogland en Arthur van Amerongen, Uitgeverij Kluitman Alkmaar|Pepper Books, ISBN: 978 90 206 0846 5, prijs: €19,99

Koel Brittannië

Wat is er toch aan de hand met het Verenigd Koninkrijk? In de jaren negentig en nul leek het eindelijk aansluiting te vinden met Europa, maar de laatste jaren trekken de Britten zich weer onverstoorbaar terug op hun cricketvelden, met de Brexit als voorlopig eindstation.


Patrick van IJzendoorn woont al sinds 2003 in Londen en is gefascineerd door de behoudende ziel van de Britten en door hun historisch besef. Of ze nu links of rechts zijn, in de stad wonen of op het platteland: vrijwel iedere Engelsman heeft respect voor het bestaande en is zelfs verbaasd als je suggereert dat iets ook op een andere manier zou kunnen.
Juist nu, op de drempel van het afscheid van Europa, is een duiding van het Engelse volksgevoel hard nodig. Patrick van IJzendoorn geeft die, in een even urgent als vermakelijk boek, geschreven in de hem typerende, licht ironische stijl waarmee hij al jaren de lezers van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer informeert.

 

Patrick van IJzendoorn (1971) is correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Historisch Nieuwsblad.

Uitgeverij Prometheus / ISBN 978 90 351 4419 4 / omvang 368 blz./

prijs € 19,99.

Why the Dutch are different

A journey into the heart of The Netherlands

Stranded at Schiphol airport on his way home from Cuba, Ben Coates called up a friendly Dutch girl he had met there a few months earlier to hook up for dinner. He stayed over at her place. Actually, he stayed for good.

With the world’s tallest people and some of the world’s most successful companies including Shell and Unilever, this is a tiny country that punches above its weight. The Netherlands have a hold on our imagination.  We British might think we know all about our nearneighbour (windmills, bicycles and ‘lost weekends’ in Amsterdam. And it’s very flat. And they wear clogs. Oh, don’t they have prostitutes who are entitled to sick pay? - and other cliches). But there is a lot we do not know too – that prisons are closing due to lack of demand, and that the Dutch are actually rather fond of rules. Clearly, there’s a good deal more to de Nederlanden than meets the oog (eye).

The Dutch ruled over an empire which stretched from the Caribbean to East Asia. They founded the city of New York, discovered Australia, played the world’s best football (transforming the global game in the 1970s) and produced some of the finest art and architecture. They also have the world’s best Carnival outside Brazil.

In Why the Dutch are Different Ben Coates takes us to the heart of his adopted country to explore what it is that makes the Dutch the Dutch, Holland not The Netherlands and why the colour orange is so important. 

He dresses as a tiger for Easter, gets drunk in a world-famous art gallery, finds Noah’s Ark near the North Sea and makes new friends in Amsterdam’s famous Red Light District. He uncovers stories from Dutch history: a bloody war against Spain, a devastating famine in 1944/5, the country’s religious divide, meaning that Catholics and Protestants attended different schools and even had separate football leagues; and the poisonous politics of the Dutch far right.  He describes the ongoing battle over Zwarte Piet. A racist tradition? Or a Dutch tradition?  

The Netherlands is literally a self-made country. Decades of struggle and ingenuity wrested the land from the water using windmills, dykes and canals, and made it safe to live in. As recently as 1953, the country suffered the worst natural disaster in its history, a devastating flood, when high spring tides, strong winds and a major storm meant that the country’s sea defenses collapsed and two thousand people died. The ongoing battle to keep the water out has shaped the national character – the famous love of dairy and beer (because these were safe to drink) their height (all that milk and cheese) and also the famous Dutch tolerance; if everybody had to help out so their houses didn’t vanish underwater, individual differences are suddenly unimportant.    But The Netherlands is a country full of contrasts, where drug use and prostitution are legal, but being rude about the king could land you in jail. Ben Coates also finds that the Dutch are not quite as liberal as they seem, with worries over the economic crisis, crime and immigration leading them to abandon many of the tolerant policies which made their country famous. 

Part history, part travel, part personal account of a changing country: in Why the Dutch are Different Ben Coates tells the tale of an Englishman who went Dutch. And loved it.

 

Ben Coates was born in the UK in 1982. After completing a Master’s degree in Economics, he has worked at various times as a political adviser, corporate speechwriter, lobbyist and aid worker. He’s written several high-profile speeches and ghostwritten articles for the Guardian, FT, and Huffington Post. He now lives in Rotterdam with his Dutch wife and works as an adviser to an international charity.

 

Why the Dutch are different. A journey into the heart of The Netherlands by Ben Coates.

ISBN 9781857886337,  Nicholas Brealey Publishing, Paperback, 304 pag., Price €14,99.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14.47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.10 | 17:21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

...
07.05 | 11:44

komt mij heel bekend voor waren dar verschillende keren. Prachtige reportage.

...
20.04 | 20:05

Leuk en ook beetje vertederend verhaaltje van Larissa.
De foto is natuurlijk top!
Groeten,
Dolf.

...
11.02 | 13:39

Prachtig Els mooi geschreven, en de muziek van The Fureys is ook Supermooi!

...
Je vindt deze pagina leuk