Around the world with Albaworld

De natuur als kompas

 

Door het covid-19 virus werd wandelen plotseling een erg populaire activiteit.Men ging de paden op, de lanen in om een regel uit een populair wandellied eens te gebruiken. Soms met, maar vaker zonder kaart of kompas. Dan is het handig als je weet hoe je de natuur kunt gebruiken om je te oriënteren. Tristan Gooley beschreef enthousiast en uiterst informatief in zijn boek ‘De natuur als kompas’ hoe je dat doet.Navigeren met behulp van de zon, maan, sterren, zee, planten en dieren.

Hoe overleef je een natuurtocht zonder Tom-Tom? Met de eenvoudige vraag ‘Welke kant kijk ik op?’ introduceert Tristan Gooley in zijn boek ‘De natuur als kompas’ het 'natuurlijk navigeren'. Zet je GPS uit en leer om je heen te kijken.

Bij natuurlijke navigatie draait het met name om de juiste richting te kiezen, zonder gebruik te maken van technische hulpmiddelen of instrumenten. Je gebruikt alleen natuurlijke wegwijzers zoals de zon, de maan, de sterren, het landschap, de zee, het weer, de planten en de dieren.
Je leert waarom sommige bomen groeien zoals ze groeien en hoe ze jou de weg kunnen wijzen in het landschap. Je ontdekt hoe je natuurlijke herkenningspunten kunt gebruiken om te navigeren, ook midden in de stad.

‘Natuurlijk navigeren’ gaat trouwens niet alleen over het vinden van de weg. Het daagt je ook uit om beter om je heen te kijken. Het boek ‘De natuur als kompas’ staat boordevol weetjes en geweldige verhalen en laat je op een verrassende manier zien hoe je de natuur als kompas kunt gebruiken.

De Brit Sir Ranulph Fiennes, ontdekkingsreiziger, schrijver en houder van verschillende uithoudingsrecords zei: ‘Dit is Het perfecte boek voor het begin van je eigen avontuur.’

Tristan Gooley is auteur, wandelaar, oceaanzeiler, piloot en navigatie-expert. Hij houdt zich al jaren bezig met aanwijzingen in de natuur en wordt ook ‘Sherlock Holmes van de natuur’ genoemd. In 2008 startte hij zijn eigen school voor natuurlijk navigeren en schreef meerdere boeken over dit onderwerp.

 

De natuurals kompas van Tristan Gooley. Navigeren met behulp van de zon, maan, sterren, zee, planten en dieren.

KNNV Uitgeverij, 14 x 21,5 cm, 196 p, paperback, zwart wit, geïllustreerd door Ruth Murray. ISBN 9789050117494, Prijs € 19,95.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via https://knnvuitgeverij.nl/artikel/de-natuur-als-kompas.html

Geheimen van de Piepert

Op 21 juni, Vaderdag, presenteerde een trotse Annemiek Mommers (Eys, 1972) voor dertig belangstellenden haar fotoboek Geheimen van de Piepert. Met een stralende zon, onder de bomen bij pomphuisje 18 van WML in het Eyserbeekdal.

Het is geen gewoon fotoboek. Annemiek neemt de lezer mee naar een heel bijzonder natuurgebied met steile hellingen, de kleine Eyserbeek en een bos, waar ze een zoektocht begon naar allerlei vreemde en bijzondere onderwerpen.

Zoektocht

Aan de hand van foto’s beschrijft ze dit kleine natuurgebied in Zuid-Limburg. Verrassend is hoeveel verhalen ze is tegengekomen, hoeveel geheimen ze heeft gevonden en gefotografeerd. In het water, onder de grond, tussen struiken en planten. Bij toeval of doelbewust gezocht.

In persoonlijke verhalen beschrijft ze de zoektocht die ook een zoektocht is naar haarzelf als kind.

Moed en geduld

‘Fotograferen vergt moed en geduld. Het is een avontuur, te komen op plekken waar je nog nooit bent geweest, mensen te ontmoeten die je nooit hebt gezien. Ieder moment opnieuw kiezen. Kijken in beelden. Een indringend portret, een actueel verhaal, een stukje van de werkelijkheid. Als kind merkte ik al dat ik anders keek naar de wereld om me heen. Intenser. De kleinste details vielen me op. Nog steeds. Ik ben ervan overtuigd dat in elke situatie iets bijzonders valt te ontdekken. Die verrassing in het alledaagse leg ik vast met mijn camera. Of het nu gaat om een nieuwsverslag, een pakkend portret of visuele content voor sociale media of een website’, vertelt Annemiek.

Freelance

In 1996 studeert ze af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Sindsdien werkt ze als freelance fotograaf voor kranten, bedrijven en particulieren, zoals De Limburger, Hollandse Hoogte, Algemeen Dagblad, het Financieel Dagblad en APG. Daarnaast is ze gastdocent kunst- en cultuureducatie bij De Domijnen in Sittard. Ze is ook lid van de culturele werkgroep van de gemeente Beek.

Geheimen van de Piepert, 120 pagina’s, 16x23 cm, oplage 300 ex., ISBN /EAN 978-94-92741-37-0,  prijs €29,95. Te bestellen via e-mail: info@annemiekmommers.nl of in boekhandels zoals De Tribune, Kapoenstraat 8-10, 6211 KW Maastricht.

De bijbehorende fotoexpositie is van 9 augustus tot 6 september 2020 te zien in Museum Valkenburg,

 

Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

 

043 601 6394

 

info@museumvalkenburg.nl

 

https://www.museumvalkenburg.nl

 

Bij de presentatie van Geheimen van de Piepert vertelde Annemiek Mommers het volgende verhaal met elementen uit een van de hoofdstukken.

Kijk eens waar we nu staan. Midden in de Piepert.

Hier, waar we nu met zijn allen staan was ooit een tropische zee met warm water, hier was ooit een moeras met paalwoningen. Dit was ooit het gebied waar Romeinen woonden, waar overal uit de berg het water stroomde, waar ooit het kleine, witte huisje stond van een gezin met veertien kinderen die zich wasten en speelden in het water van de bronnen.

Dit is het gebied waar ooit een klein meisje iedere dag kwam wandelen, goed leerde kijken, zich verwonderde, en dat haar leven lang bleef doen. Toen dat meisje zes jaar was wandelde ze op een warme zomerdag met haar vader bij de Morgenster. Onder de warme zomerzon stopte hij ineens, bukte zich, pakte wat zand en liet dat door zijn vingers glijden. Hij keek naar haar en zei: ‘Kijk, dit is wat er van je overblijf als je dood bent.’ Het meisje was erg onder de indruk van die opmerking, en ze liepen verder.

Enige tijd later was ze alleen in de natuur en vond ze een dode muis. Ze ging erbij staan wachten tot hij zand werd. Na een paar uur was dat nog steeds niet gelukt, en de volgende dag toen ze ging kijken, was hij weg. Er lag geen zand.

Toen het meisje acht was wandelde ze met haar vader in het bos. Het was een druilerige woensdagmiddag, toen ze plots voor een groot, donker luik stonden dat een gat afdekte. ‘Papa, wat is dat’, vroeg ze. ‘Mogelijk heeft daar een soldaat in geschuild, of een boswachter’, vertelde hij. Het donkere luik bleef jarenlang door haar hoofd spoken, maar was onvindbaar in het bos. Zelfs haar vader wist het niet. Toen ze er later nogmaals naar vroeg, zei hij: ‘Dat luik, nee! Dat heb je verzonnen.’

Toen ze dertig was, begon ze enthousiast aan het schrijven van een verhaal. Geheel verzonnen, dacht ze. Dat verhaal ging over een oude man, die net buiten het dorp woonde, op een grote boerderij en archeoloog was geweest in zijn werkzame leven. En over een meisje, dat opgroeit in een katholiek gezin, veel buiten is, en niet zo’n goede band met haar vader heeft. De oude man en het meisje, die zich beiden om verschillende redenen een

buitenstaander voelen, komen elkaar tegen in de natuur, en raken bevriend. Als een paar jaar later haar vader plotseling overlijdt, en zijn as wordt uitgestrooid over de heuvels, komt ze erachter dat ze hem eigenlijk niet goed kende. Ze gaat naar hem op zoek op de plaats waar de as verdwijnt in de grond en begint te graven. Dagen, weken lang.

Dan, wanneer ze het bijna heeft opgegeven, stuit ze onder de grond op een muur. En wanneer ze verder zoekt ziet ze licht branden in een kleine kamer. Er zit een man achter een tafel en wanneer ze de ruimte betreedt zegt haar vader: ‘Ik had je al verwacht’.

Toen het meisje vijfenveertig was, overleed haar vader. Ze kon niet meer met hem wandelen, maar ze bleef komen naar het gebied. Een keer nam ze haar vrienden mee en vertelde hen over de dierbare herinneringen die ze had aan de wandelingen met haar vader, en het luik dat ze nooit meer had gevonden. Maar tot haar grote verbazing stonden ze pal

naast het luik, net toen ze erover vertelde. Het donkere luik dat een kleine ruimte bedekte.

Dat was het moment waarop ze wist dat ze haar vader hier zou blijven tegenkomen. Dat ze de verhalen die de Piepert al die tijd in zich droeg nu zou moeten en kunnen vertellen.

Zo logisch. Zo vanzelfsprekend dat ze er een boek van heeft gemaakt. In de hoop dat

haar ode aan dit landschap, ons landschap, voor iedereen een aanleiding zal zijn op zoek te gaan naar je eigen plek, om zo de schoonheid en geheimen weer tot leven te wekken.

Dat gunt ze jullie.

Mijn Frankrijk

In 1963 is Els Spanjer voor het eerst in Parijs. Je kan boven op de Eiffeltoren over het randje hangen om de uitwaaierende poten te fotograferen. Er rijden nog stadsbussen met achterop die leuke, open balkonnetjes. Als in de vroege uurtjes de jazzclubs sluiten ga je met nieuwe vrienden naar Les Halles voor de uiensoep van Au Pied de Cochon. Rond de middag koop je een flesje vin du pays, een baguette en een doos camembert voor een simpele backpackerslunch op het Square du Vert-Galant midden in de Seine. Nu terugkijkend: het was je ware bon vieux temps.

De volgende veertig jaar is la douce France als het even kan haar vakantie bestemming. Met Schotse vrienden kampeert ze afwisselend in Bonnie Scotland of de Dordogne, Ardèche, Pyreneeën, Elzas of rond Parijs. Ziet Greg Lemond in Parijs de Tour winnen en gaat kanoën op de Dordogne en de Ardèche. Ze staat bij het graf van Vincent van Gogh en Chopin en wandel kilometers richting Santiago de Compostela.

In 2000 switcht ze naar freelance journalistiek. Met het accent op wandelen, kunst en antiek, culinaria. En toevallig voorbijkomende onderwerpen die ze leuk vindt.

Sindsdien verschenen er ruim vierhonderd artikelen in een veertigtal tijdschriften in Nederland, België en Engeland en op diverse websites. Bij uitgeverij Het Spectrum kwam in 2005 haar wandelboek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland uit. In 2011 gaf ze in eigen beheer Eilandhoppen, 50 wandelingen op Europese eilanden uit. Gevolgd door Mijn Portugal in 2018.

Tijd dus voor een Mijn Frankrijk met de artikelen die Els in de loop der jaren over Frankrijk schreef. U zult er veel van uw favoriete plekjes in missen. Niet zo vreemd, zij is daar immers nog nooit geweest.

De laatste twee hoofdstukken blijft zij wat dichter bij huis: Limburg. Maastricht is zonder enige twijfel de meest Franse stad van Nederland. Het was zelfs onder Napoleon vanaf 1794 tien jaar lang de hoofdstad van een Frans departement: het Département de la Meuse-Inférieure.

Wie als hij vijf jaar is het Onze Vader en een Wees Gegroetje in het Frans kan opzeggen moet wel zijn opgegroeid in een gezin waar de Franse cultuur hoog staat aangeschreven. Camile Oostwegel, sinds 2003 Honorair Consul in Maastricht, vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Franse taal zijn leven heeft bepaald. ‘Als iemand met recht ‘Mijn Frankrijk’ kan zeggen is hij het wel.

Het met ruim 250 kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Frankrijk, 146 pagina’s, formaat 17x24 cm, kost €15,69 en is te bestellen op

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

Mijn Portugal

Net als in haar vorige boeken Wandel weg in Groot-Brittannië en Eilandhoppen vindt u in dit nieuwe wandelleesboek van Els Spanjer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’-routebeschrijvingen. Het zijn tientallen schetsen van vaak vrij onbekende plaatsen, streken of evenementen in Portugal. Waarvan u na lezing hopelijk denkt: daar wil ik ook wel eens heen. Met een beetje fantasie en creativiteit kunt u zelf tal van variaties in zo’n tocht of bezoek aanbrengen.

Culturele en culinaire schatkamer

Erg moeilijk zal dat niet zijn. Portugal is een schatkamer vol culturele en culinaire verrassingen. Met een natuur die varieert van woest gebergte tot lieflijke, verlaten baaien. De UNESCO heeft 21 binnensteden, archeologische sites, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed als werelderfgoed aangemerkt.

Drink vinho verde met een graaf

Ga met Els Spanjer op zoek naar de wilde paarden van Minho of de dolfijnen in de monding van de Sado. Verken langs de Atlantische kust het langeafstandspad Rota Vicentina naar Cabo São Vicente. Of stap op de Via Algarviana in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims. Verbaas u over de vulkanische hitte in de bodem van São Miguel of de metersdikke aslaag van een uitbarsting op Faial. Flaneer op de mondaine boulevard van Estoril en kijk verlekkerd naar een speelgoed-Ferrari in Sintra. Laat u verwennen met espada, pastel de nata, percebes en porco preto of een traditionele Cozido à Portuguesa. Drink op São Miguel de enige thee die in Europa wordt geplukt. Zie de São António processie door Lissabon trekken en raak met Pasen ontroerd door de indrukwekkende Procissão do Enterro do Senhorin Braga. Of vier op de kade van de Douro het São João-feest met de portoenses. Drink een vinho verde met een graaf of een koele Sagres met visser Lino Ferreira op Madeira.

Maar bovenal, geniet van de hartelijke, gastvrije, behulpzame Portugezen. Samen met de Ieren staan zij al jaren met stip op 1 van Els haar lijstje met de fijnste levensgenieters van Europa.

Het rijk met kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Portugal,

formaat 17x24 cm, kost €13,32 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/139152.

 

 

 

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.


Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op
https://mgl.mijnbestseller.nl/books/36985

Prijs: €20,06, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

MARJO van den Tol | Antwoord 08.08.2020 10.52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14.47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
14.05 | 14:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

...
Je vindt deze pagina leuk