Around the world with Albaworld

Op de top van Goatfell (874 m), Isle of Arran

Come by The Hills

Van plan om straks als alle Covid-ellende voorbij is eens in de Schotse hooglanden te gaan wandelen? Dan is het onlangs verschenen Come by The Hills van de Schotse wandelgoeroe Cameron McNeish een must.

Zijn eervolle vermeldingen variëren van een met een BAFTA bekroonde The Edge - 100 Years of Scottish Mountaineering tot zijn immens populaire kerstprogramma's op BBC Schotland, zoals The Sutherland Trail, The Skye Trail, The Scottish National Trail en recent Roads Less Traveled.

 In de Schotse en Britse outdoorwereld is Cameron McNeish een autoriteit. Als redacteur van TGO maakte hij van het wat kwakkelende tijdschrift de belangrijkste wandelpublicatie in Groot-Brittannië. Hij schreef talrijke boeken en presenteerde diverse outdoor- televisieprogramma's, waaronder een aantal lange afstandswandelingen. Ook schrijft hij een maandelijkse column in The Scots Magazine.

Els Spanjer en Cameron McNeish in het VVV in Brodick bij de opening van de Isle of Arran Coastal Way.

‘Het is vol humor en helder geschreven. Uit alles blijkt McNeish’s bewondering voor de wilde natuur. Het kan iemand zelfs zo enthousiast maken dat hij zijn oude wandelschoenen weer eens aantrekt’, schrijft het toonaangevende magazine Scottish Field.

Roger Cox schrijft in Scotland on Sunday: ‘There’s Always the Hills van McNeish uit 2018 is een inspirerend verhaal over een welbesteed leven. Maar het is slechts een eerste aflevering. Come by The Hills is een vervolg op die memoires en staat geheel in het teken van zijn leven op de Schotse heuvels, zijn vele vriendschappen met hillwalkers, schrijvers, radio- en tvpresentatoren en allerlei actieve mensen.

‘McNeish’s encyclopedische kennis van de lochs en glens, Highlands & Islands en bealachs (smalle bergpassen) en de talloze mythen en legendes die je daar tegenkomt, is ongeëvenaard.’ BBC Countryfile Magazine

Cameron McNeish: Come by The Hills.

Gebonden met stofomslag, formaat: 240 x 160 x 30 mm, 320 pag.
ISBN: 9781913207281
Een uitgave van Sandstone Press Ltd, Inverness.

Prijs: €29,99 (Bol.com) - €20,47 (amazon.nl)

WHAT’S THE STORY?

 

Ga op reis langs de verhalen van Ierland. Met een lach en een traan neemt dit nieuwe boek je mee naar het mystieke land van de shamrock.

What’s the story? is een gevleugelde uitspraak in Ierland. De Ieren gebruiken hem vaak als begroeting. Het typeert hen, ze zijn dol op een goed verhaal. Hartstochtelijk en met passie vertellen zit in hun DNA. Dat is te danken aan de eeuwenoude, Keltische cultuur en een bijzonder beroep: shanachie. Generatie op generatie vertelden die hun sprookjes- en verhalen door.

 

 

Foto: Rob Dijksman
Foto: Rob Dijksman

José Bryan komt al jaren in Ierland. Zij ontdekte dat er nog steeds veel mooie, hilarische, interessante, maar ook hartverscheurende verhalen te vinden zijn in knusse pubs en op onverwachte plaatsen. De verhalen die de moeite waard zijn te vertellen heeft zij verweven in dit reisboek. Voor de doorgewinterde Ierlandreiziger én voor wie nog steeds van plan is eens naar Ierland te gaan. Humoristische en aanstekelijk enthousiast neemt ze je mee naar het land van haar hart.

Schrijfster José Bryan (Emmen, 1969) is verliefd. Op Ierland. Zo vaak mogelijk is zij er met haar man of het hele gezin te vinden. Ze heeft een snelgroeiende pagina op Facebook, My favourite colour is Ireland. Daar deelt ze haar foto’s, reiservaringen en alles wat met Ierland te maken heeft met volgers over de hele wereld. Haar diepgewortelde liefde voor het land en haar karakteristieke bewoners heeft ze verwoord in haar debuut What’s the story?

Foto: Rob Dijksman
Foto: Rob Dijksman

[……] Een landschap, van welke spectaculaire schoonheid dan ook, blijft slechts een stuk  -weliswaar prachtige - grond. Het zijn de bewoners die het land een hart en een ziel geven. De Ieren zijn mooie mensen, in elke zin van het woord. Allereerst behept met een, onder alle omstandigheden, superscherpe humor waarmee ze vooral zichzelf niet sparen. Hun motto is “if it wasn’t so funny, it would be sad”. Het mijne was vroeger meer de omgekeerde versie daarvan, maar ik leer van ze. Daarbij hebben ze een relaxte zelfspot en nemen ze zichzelf niet zo serieus. Dit gecombineerd met hun instelling van “vriendelijkheid kost niks” maakt het tot plezierige personen om om je heen te hebben. Ik ken prachtige Ierse dames met schitterende donkere krullen en de befaamde pale Irish skin. Waarbij de pale huid waarschijnlijk te danken is aan dezelfde weergod die ook verantwoordelijk is voor de veertig tinten groen, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. De prachtige, verweerde gezichten van de oude mannen, getekend door het leven en door de elementen van de natuur. Sommige van de meest beroemde, sexy Hollywoodacteurs zijn Iers van geboorte of van Ierse afkomst. De grootste charme van zowel man als vrouw zit echter in hun ogen! De schittering hierin toont hun levenszin en veerkracht. De lichtjes die gaan twinkelen wanneer ze iets vertellen verraden waar hun hart sneller van gaat kloppen.[…..]

Journalist, columnist en schrijfster Christine Pannebakker zei over dit boek: ‘José is een geboren verhalenverteller. Ze schrijft je hart vol kippenvel en verwondering met haar weergaloze pen.’

José Bryan: What’s the story?, ABC Uitgeverij, 2020, paperback 13,5 x 21 cm, 144 pagina’s, ISBN 9789492597502. Het boek is te bestellen op https://bit.ly/2YMFh7X.

Ga voor meer informatie over Ierland naar https://www.ireland.com/nl-nl/

 

Foto: Rob Dijksman

De natuur als kompas

 

Door het covid-19 virus werd wandelen plotseling een erg populaire activiteit.Men ging de paden op, de lanen in om een regel uit een populair wandellied eens te gebruiken. Soms met, maar vaker zonder kaart of kompas. Dan is het handig als je weet hoe je de natuur kunt gebruiken om je te oriënteren. Tristan Gooley beschreef enthousiast en uiterst informatief in zijn boek ‘De natuur als kompas’ hoe je dat doet.Navigeren met behulp van de zon, maan, sterren, zee, planten en dieren.

Hoe overleef je een natuurtocht zonder Tom-Tom? Met de eenvoudige vraag ‘Welke kant kijk ik op?’ introduceert Tristan Gooley in zijn boek ‘De natuur als kompas’ het 'natuurlijk navigeren'. Zet je GPS uit en leer om je heen te kijken.

Bij natuurlijke navigatie draait het met name om de juiste richting te kiezen, zonder gebruik te maken van technische hulpmiddelen of instrumenten. Je gebruikt alleen natuurlijke wegwijzers zoals de zon, de maan, de sterren, het landschap, de zee, het weer, de planten en de dieren.
Je leert waarom sommige bomen groeien zoals ze groeien en hoe ze jou de weg kunnen wijzen in het landschap. Je ontdekt hoe je natuurlijke herkenningspunten kunt gebruiken om te navigeren, ook midden in de stad.

‘Natuurlijk navigeren’ gaat trouwens niet alleen over het vinden van de weg. Het daagt je ook uit om beter om je heen te kijken. Het boek ‘De natuur als kompas’ staat boordevol weetjes en geweldige verhalen en laat je op een verrassende manier zien hoe je de natuur als kompas kunt gebruiken.

De Brit Sir Ranulph Fiennes, ontdekkingsreiziger, schrijver en houder van verschillende uithoudingsrecords zei: ‘Dit is Het perfecte boek voor het begin van je eigen avontuur.’

Tristan Gooley is auteur, wandelaar, oceaanzeiler, piloot en navigatie-expert. Hij houdt zich al jaren bezig met aanwijzingen in de natuur en wordt ook ‘Sherlock Holmes van de natuur’ genoemd. In 2008 startte hij zijn eigen school voor natuurlijk navigeren en schreef meerdere boeken over dit onderwerp.

 

De natuurals kompas van Tristan Gooley. Navigeren met behulp van de zon, maan, sterren, zee, planten en dieren.

KNNV Uitgeverij, 14 x 21,5 cm, 196 p, paperback, zwart wit, geïllustreerd door Ruth Murray. ISBN 9789050117494, Prijs € 19,95.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via https://knnvuitgeverij.nl/artikel/de-natuur-als-kompas.html

Mijn Frankrijk

In 1963 is Els Spanjer voor het eerst in Parijs. Je kan boven op de Eiffeltoren over het randje hangen om de uitwaaierende poten te fotograferen. Er rijden nog stadsbussen met achterop die leuke, open balkonnetjes. Als in de vroege uurtjes de jazzclubs sluiten ga je met nieuwe vrienden naar Les Halles voor de uiensoep van Au Pied de Cochon. Rond de middag koop je een flesje vin du pays, een baguette en een doos camembert voor een simpele backpackerslunch op het Square du Vert-Galant midden in de Seine. Nu terugkijkend: het was je ware bon vieux temps.

De volgende veertig jaar is la douce France als het even kan haar vakantie bestemming. Met Schotse vrienden kampeert ze afwisselend in Bonnie Scotland of de Dordogne, Ardèche, Pyreneeën, Elzas of rond Parijs. Ziet Greg Lemond in Parijs de Tour winnen en gaat kanoën op de Dordogne en de Ardèche. Ze staat bij het graf van Vincent van Gogh en Chopin en wandel kilometers richting Santiago de Compostela.

In 2000 switcht ze naar freelance journalistiek. Met het accent op wandelen, kunst en antiek, culinaria. En toevallig voorbijkomende onderwerpen die ze leuk vindt.

Sindsdien verschenen er ruim vierhonderd artikelen in een veertigtal tijdschriften in Nederland, België en Engeland en op diverse websites. Bij uitgeverij Het Spectrum kwam in 2005 haar wandelboek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland uit. In 2011 gaf ze in eigen beheer Eilandhoppen, 50 wandelingen op Europese eilanden uit. Gevolgd door Mijn Portugal in 2018.

Tijd dus voor een Mijn Frankrijk met de artikelen die Els in de loop der jaren over Frankrijk schreef. U zult er veel van uw favoriete plekjes in missen. Niet zo vreemd, zij is daar immers nog nooit geweest.

De laatste twee hoofdstukken blijft zij wat dichter bij huis: Limburg. Maastricht is zonder enige twijfel de meest Franse stad van Nederland. Het was zelfs onder Napoleon vanaf 1794 tien jaar lang de hoofdstad van een Frans departement: het Département de la Meuse-Inférieure.

Wie als hij vijf jaar is het Onze Vader en een Wees Gegroetje in het Frans kan opzeggen moet wel zijn opgegroeid in een gezin waar de Franse cultuur hoog staat aangeschreven. Camile Oostwegel, sinds 2003 Honorair Consul in Maastricht, vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Franse taal zijn leven heeft bepaald. ‘Als iemand met recht ‘Mijn Frankrijk’ kan zeggen is hij het wel.

Het met ruim 250 kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Frankrijk, 146 pagina’s, formaat 17x24 cm, kost €15,69 en is te bestellen op

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

mgl.mijnbestseller.nl/books/1141746

 

Mijn Portugal

Net als in haar vorige boeken Wandel weg in Groot-Brittannië en Eilandhoppen vindt u in dit nieuwe wandelleesboek van Els Spanjer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’-routebeschrijvingen. Het zijn tientallen schetsen van vaak vrij onbekende plaatsen, streken of evenementen in Portugal. Waarvan u na lezing hopelijk denkt: daar wil ik ook wel eens heen. Met een beetje fantasie en creativiteit kunt u zelf tal van variaties in zo’n tocht of bezoek aanbrengen.

Culturele en culinaire schatkamer

Erg moeilijk zal dat niet zijn. Portugal is een schatkamer vol culturele en culinaire verrassingen. Met een natuur die varieert van woest gebergte tot lieflijke, verlaten baaien. De UNESCO heeft 21 binnensteden, archeologische sites, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed als werelderfgoed aangemerkt.

Drink vinho verde met een graaf

Ga met Els Spanjer op zoek naar de wilde paarden van Minho of de dolfijnen in de monding van de Sado. Verken langs de Atlantische kust het langeafstandspad Rota Vicentina naar Cabo São Vicente. Of stap op de Via Algarviana in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims. Verbaas u over de vulkanische hitte in de bodem van São Miguel of de metersdikke aslaag van een uitbarsting op Faial. Flaneer op de mondaine boulevard van Estoril en kijk verlekkerd naar een speelgoed-Ferrari in Sintra. Laat u verwennen met espada, pastel de nata, percebes en porco preto of een traditionele Cozido à Portuguesa. Drink op São Miguel de enige thee die in Europa wordt geplukt. Zie de São António processie door Lissabon trekken en raak met Pasen ontroerd door de indrukwekkende Procissão do Enterro do Senhorin Braga. Of vier op de kade van de Douro het São João-feest met de portoenses. Drink een vinho verde met een graaf of een koele Sagres met visser Lino Ferreira op Madeira.

Maar bovenal, geniet van de hartelijke, gastvrije, behulpzame Portugezen. Samen met de Ieren staan zij al jaren met stip op 1 van Els haar lijstje met de fijnste levensgenieters van Europa.

Het rijk met kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Portugal,

formaat 17x24 cm, kost €13,32 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/139152.

 

 

 

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.


Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op
https://mgl.mijnbestseller.nl/books/36985

Prijs: €20,06, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

MARJO van den Tol | Antwoord 08.08.2020 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14:47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
14.05 | 14:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

...
Je vindt deze pagina leuk