Around the world with Albaworld

De onbekende historie van de Olympische Spelen

De Franse baron Pierre de Coubertin staat bekend als de grondlegger van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Maar was dit wel de eerste editie sinds de christelijke Romeinse keizer Theodosius I vijftienhonderd jaar eerder de ‘heidense’ Griekse Spelen verbood? Bram Brouwer, de auteur van De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen, betoogt van niet. Dit boek is bedoeld voor alle sportliefhebbers die het echte verhaal achter de Olympische Spelen willen kennen. Het biedt een boeiende beschrijving van wat er aan de editie van 1896 voorafging. Al in de vroege zeventiende eeuw organiseerde Robert Dover in de Engelse Cotswolds zijn ‘Olimpick Games’. En in 1833 zette een gedicht van de Griek Panagiotis Soutsos een proces in gang dat de weg baande voor de huidige Spelen.

Hoe De Coubertin de geschiedenis naar zijn hand zette

In Engeland ontwikkelde de arts William Brookes vanaf 1850 een olympisch format, dat hij in de praktijk bracht in de Wenlock Olympian Games. Op 81-jarige leeftijd droeg Brookes zijn kennis en ervaring over aan de Coubertin; uiteindelijk leidde dit tot de moderne Olympische Spelen. Onthuld wordt hoe De Coubertin de geschiedenis naar zijn hand zette door alle egards aan zichzelf toe te schrijven en ervoor te zorgen dat de initiatieven van zijn voorgangers in de vergetelheid zijn geraakt.

De ontstaansgeschiedenis van de olympische gedachte wordt in dit boek in een politiek en sociaal-cultureel perspectief gezet. Kwesties die onder andere aan de orde komen, zijn hoe men in de negentiende eeuw over vrouwensport dacht, en wat de relatie is tussen oorlog, politiek en sport. Het eveneens negentiende-eeuwse discours dat werd gevoerd over amateursport versus beroepssport, waarbij er lang een voorkeur was voor het eerste, komt ook aan bod. De auteur laat zien dat dit vooral ingegeven werd door de wens van de elite om sport te reserveren als exclusief recht voor de maatschappelijke bovenklasse. Deze twee destijds heftige controverses: die van professionalisme versus amateurisme, en van elite versus werkende klasse, hangen dus met elkaar samen.

Bram Brouwer bestudeert als onafhankelijk onderzoeker en publicist mythes in de sport. In 2015 verscheen bij 2010 Uitgevers zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel, dat aantoont dat de vermeende werking van epo op mythes lijkt te berusten.

De onbekende historie van de Olympische Spelen. Hoe De Coubertin de geschiedenis naar zijn hand zette.

2010 Uitgevers, Rotterdam, ISBN 978-94-90951-34-4, hardcover, full colour,
14,5 x 21,5 cm, 144 pp, € 19,50.

Vis in beeld

U kent ze vast wel, die gestileerde visjes achter op een auto. Ze zwemmen vooral rond in de Biblebelt. Als christelijk symbool komt het uitgebreid aan bod in het hoofdstuk ‘de religieuze vis’ in het eerste kunstboek dat toont hoe de vis al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt: Vis in beeld. Steeds weer hebben kunstenaars vissen uitgebeeld en als symbool gebruikt. Zoals Jan Steen die op de boekomslag met een opgehouden haring en twee uien in zijn Minneaanbod humoristisch verwijst naar het mannelijk geslachtdeel. Hij schilderde het in de tijd dat visserij een van de belangrijkste economische activiteiten was en dienstmeisjes in Dordrecht klaagden dat ze weer zalm te eten kregen. Aandacht krijgt ook het vissersgenre binnen de Haagse School dat het dagelijkse familieleven van de visser verbeeldt.

Het grootste gedeelte van de afgebeelde kunstwerken is tot 10 november te zien op de tentoonstelling Beet! Vissen naar verborgen betekenissen in het Dordrechts Museum.

Een inkijkexemplaar vindt u op:

https://wbooks.com/winkel/kunst/kunst-oude-kunst/vis-in-beeld/?modal=preview

Vis in beeld door Henk Slechte

W Books, Zwolle, 23,5 x 29 cm, 204 pag.,176 afbeeldingen, ISBN 9789462583290, € 24,95.

Ongewoon Parijs

In Ongewoon Parijs blijft de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré Coeur links liggen. Auteur/fotograaf Ferry van der Vliet gaat ervan uit dat de lezer inmiddels alle grote toeristische attracties wel heeft gezien. Weg van de platgetreden paden zoekt hij kleine achterafstraatjes, kleurrijke markten, exotische wijken, verborgen paleizen en stadstuinen, een vergeten spoorlijn. Kortom, het onbekende én ongewone Parijs. Iedere reiziger is immers altijd op zoek naar plekken die niemand nog kent. Waar je nauwelijks een toerist tegenkomt en de hartslag van de stad voelt.

Ongewoon Parijs staat vol observaties van een nieuwsgierige reiziger die het Parijs van de Parijzenaars wil kennen en steeds de couleur locale zoekt. De gids neemt de lezer mee buiten de gebaande paden en langs verborgen schatten. Het is alsof een bevriende gids je rondleidt door het Parijs dat bestaat uit gestolen momenten uit vervlogen tijden. Het Parijs waar je kunt genieten van kleine pleziertjes en immense schoonheid, vastgelegd door Van der Vliet zelf.

Fotograaf en blogger Ferry van der Vliet is sinds 1968 meerdere keren per jaar in de Franse hoofdstad te vinden. In 2011 besluit hij zijn ontdekkingen te gaan delen op zijn weblog Paris FvdV. Die telt nu meer dan 500.000 volgers. Wekelijks publiceert hij over het onbekende Parijs. Zijn weblog is al driemaal genomineerd voor de Paris Golden Blog Awards. Van der Vliet levert regelmatig bijdragen aan (Frankrijk) bladen en websites. Hij is lid van het Atelier Néerlandais en ambassadeur van Parijs.

Ongewoon Parijs door Ferry van der Vliet, paperback, 160 pag., Veltman Uitgevers Utrecht, ISBN 978 94 92500 81 6. Het boek kost € 22,50.

Mijn Frankrijk

In 1963 is Els Spanjer voor het eerst in Parijs. Je kan boven op de Eiffeltoren over het randje hangen om de uitwaaierende poten te fotograferen. Er rijden nog stadsbussen met achterop die leuke, open balkonnetjes. Als in de vroege uurtjes de jazzclubs sluiten ga je met nieuwe vrienden naar Les Halles voor de uiensoep van Au Pied de Cochon. Rond de middag koop je een flesje vin du pays, een baguette en een doos camembert voor een simpele backpackerslunch op het Square du Vert-Galant midden in de Seine. Nu terugkijkend: het was je ware bon vieux temps.

De volgende veertig jaar is la douce France als het even kan haar vakantie bestemming. Met Schotse vrienden kampeert ze afwisselend in Bonnie Scotland of de Dordogne, Ardèche, Pyreneeën, Elzas of rond Parijs. Ziet Greg Lemond in Parijs de Tour winnen en gaat kanoën op de Dordogne en de Ardèche. Ze staat bij het graf van Vincent van Gogh en Chopin en wandel kilometers richting Santiago de Compostela.

In 2000 switcht ze naar freelance journalistiek. Met het accent op wandelen, kunst en antiek, culinaria. En toevallig voorbijkomende onderwerpen die ze leuk vindt.

Sindsdien verschenen er ruim vierhonderd artikelen in een veertigtal tijdschriften in Nederland, België en Engeland en op diverse websites. Bij uitgeverij Het Spectrum kwam in 2005 haar wandelboek Wandel weg in Groot-Brittannië en Ierland uit. In 2011 gaf ze in eigen beheer Eilandhoppen, 50 wandelingen op Europese eilanden uit. Gevolgd door Mijn Portugal in 2018.

Tijd dus voor een Mijn Frankrijk met de artikelen die Els in de loop der jaren over Frankrijk schreef. U zult er veel van uw favoriete plekjes in missen. Niet zo vreemd, zij is daar immers nog nooit geweest.

De laatste twee hoofdstukken blijft zij wat dichter bij huis: Limburg. Maastricht is zonder enige twijfel de meest Franse stad van Nederland. Het was zelfs onder Napoleon vanaf 1794 tien jaar lang de hoofdstad van een Frans departement: het Département de la Meuse-Inférieure.

Wie als hij vijf jaar is het Onze Vader en een Wees Gegroetje in het Frans kan opzeggen moet wel zijn opgegroeid in een gezin waar de Franse cultuur hoog staat aangeschreven. Camile Oostwegel, sinds 2003 Honorair Consul in Maastricht, vertelt in het laatste hoofdstuk hoe de Franse taal zijn leven heeft bepaald. ‘Als iemand met recht ‘Mijn Frankrijk’ kan zeggen is hij het wel.

Het met ruim 250 kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Frankrijk, 146 pagina’s, formaat 17x24 cm, kost €15,25 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/141746

Mijn Portugal

Net als in haar vorige boeken Wandel weg in Groot-Brittannië en Eilandhoppen vindt u in dit nieuwe wandelleesboek van Els Spanjer geen saaie, ‘bij het groene hekje links’-routebeschrijvingen. Het zijn tientallen schetsen van vaak vrij onbekende plaatsen, streken of evenementen in Portugal. Waarvan u na lezing hopelijk denkt: daar wil ik ook wel eens heen. Met een beetje fantasie en creativiteit kunt u zelf tal van variaties in zo’n tocht of bezoek aanbrengen.

Culturele en culinaire schatkamer

Erg moeilijk zal dat niet zijn. Portugal is een schatkamer vol culturele en culinaire verrassingen. Met een natuur die varieert van woest gebergte tot lieflijke, verlaten baaien. De UNESCO heeft 21 binnensteden, archeologische sites, culturele landschappen, natuurparken en immaterieel erfgoed als werelderfgoed aangemerkt.

Drink vinho verde met een graaf

Ga met Els Spanjer op zoek naar de wilde paarden van Minho of de dolfijnen in de monding van de Sado. Verken langs de Atlantische kust het langeafstandspad Rota Vicentina naar Cabo São Vicente. Of stap op de Via Algarviana in de voetsporen van middeleeuwse pelgrims. Verbaas u over de vulkanische hitte in de bodem van São Miguel of de metersdikke aslaag van een uitbarsting op Faial. Flaneer op de mondaine boulevard van Estoril en kijk verlekkerd naar een speelgoed-Ferrari in Sintra. Laat u verwennen met espada, pastel de nata, percebes en porco preto of een traditionele Cozido à Portuguesa. Drink op São Miguel de enige thee die in Europa wordt geplukt. Zie de São António processie door Lissabon trekken en raak met Pasen ontroerd door de indrukwekkende Procissão do Enterro do Senhorin Braga. Of vier op de kade van de Douro het São João-feest met de portoenses. Drink een vinho verde met een graaf of een koele Sagres met visser Lino Ferreira op Madeira.

Maar bovenal, geniet van de hartelijke, gastvrije, behulpzame Portugezen. Samen met de Ieren staan zij al jaren met stip op 1 van Els haar lijstje met de fijnste levensgenieters van Europa.

Het rijk met kleurenfoto's geïllustreerde Mijn Portugal,

formaat 17x24 cm, kost €13,32 en is te bestellen op

http://mgl.mijnbestseller.nl/books/139152.

 

 

 

Eilandhoppen

Op zoek naar een ‘eens wat anders’ cadeau? Of al jaren op zoek naar een jaloersmakende vakantiebestemming? Dan zijn de vijftig verhalen in het reisboek Eilandhoppen een must!

Hop mee van eiland naar eiland door Europa. Van de koude kusten van Spitsbergen naar de UNESCO-wijngaarden op Azoren-eiland Pico. Van de lavavelden op IJsland naar kruisvaardersrijk Malta. En van de Atlantische eilanden van Christoffel Columbus, Madeira en El Hierro, naar Terschelling, het eiland van onze eigen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.
Bewonder vrolijk gekleurde papegaaiduikers op beroemde vogeleilanden als Runde en de Farne Islands. Verken eilandjes in het hart van Boedapest, Antwerpen en Parijs. Loop op Iona, Bardsey, Lindisfarne en de Mont-Saint-Michel in eeuwenoude pelgrimsporen. Verbaas je over de vulkanische hitte in de Azoren-bodem van São Miguel of het uiteendrijven van de continenten op IJsland. Je drinkt zivanya, een soort grappa, met Cypriotische wegwerkers en Aima’s eigen gebrouwen bier op Saaremaa in de Oostzee.


Eilandhoppen is uitsluitend via internet te bestellen op
https://mgl.mijnbestseller.nl/books/36985

Prijs: €19,50, formaat 17x24 cm, full colour geïllustreerd met tientallen foto’s, 148 pagina’s.

Wilt u onze Albaworld-nieuwsbrief met reisreportages en boekentips regelmatig ontvangen? Meldt uw e-mail adres dan aan op info@albaworld.nl.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jan Moes | Antwoord 27.02.2013 14.47

Wat een mooie website, en wat een mooie verhalen. De fotografie is ook prachtig, echt een ontdekking. Allemaal dankzij ons gesprek in Krasnapolsky in Amsterdam!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.02 | 11:36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

...
01.02 | 09:44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

...
30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
Je vindt deze pagina leuk