Around the world with Albaworld

A la manera artesana van Vigüela

Al dertig jaar zet Vigüela zich in om de volksmuziek uit Castilla-La Mancha, hartje Spanje, in leven te houden. Zij zijn zuinig op hun traditionele muziek en laten horen dat die nog steeds springlevend is, vol plezier. Het is muziek zoals Don Quixote, de dwalende ridder van Miguel de Cervantes, ook vast wel heeft gehoord.

Vigüela speelde overal in Spanje, maar ook op uitnodiging van de BBC in Groot-Brittannië. In Portugal vertegenwoordigden zij Spanje op het Festival Bons Sons. Ze stonden op wereldmuziekpodia in Noorwegen (Førdefestivalen), Zweden (Urkult Festival), Hongarije (Fonó & Babel Sound Music Meeting), en Duitsland (Klangkosmos).

‘We zingen oude liedjes die al heel lang deel uitmaken van ons dagelijks leven. We voeren ze op in onze eigen stijl, die geënt is op de boeiende manier van zingen in ons dorp, El Carpio de Tajo’, zegt Juan Antonio Torres.

Het werk van Vigüela is van het grootste belang voor de traditionele, Spaanse muziek. Het zijn top artiesten die tot in de puntjes het melismatische repertoire beheersen, het zingen van meer noten op een lettergreep.  Zoals in ons volkslied: ‘Wilhelmus va-han Na-hassouwe ben ick van Dui-huitschen bloet’.

In april 2016 verscheen hun eerste album Temperamento op het Britse label ARC Music. In januari verscheen hun nieuwe cd A la manera artesana, ook weer op het ARC label (EUCD2955), met een uitgebreide selectie (21 nummers, 71:47 min.) van de muziek uit hun ‘thuisland’ Castilla-La Mancha. Teksten van vier dansen (fandango, rondeña,seguidilla en jota), a cappella tonadas en levendige sones, zowel in het Spaans als Engels, zijn laadbaar via een QR-code op de cd-hoes.

Te bestellen op https://store.arcmusic.co.uk/a-la-manera-artesana.html. Prijs, € 11,96.

ELGIN, uit Ierland!

De Dubliners Paul Butler en Anthony Furey besloten nadat ze als de veelgeprezen band The Young Folk de hele wereld hadden rondgereisd hun muzikale trip voort te zetten onder de naam Elgin.

Hun laatste cd Weightless/Still is een sfeervolle indie-folk plaat met een breed scala aan instrumenten: gitaren, synthesizers, toetsenborden, koperblazers en slagwerk. Samen met de harmonische zang een uitgebreide, scheppen die een geheel eigen sound.

Het album gaat over gevoelens en gemoedstoestanden, die allemaal uiteindelijk streven naar een gevoel waar we vaak van dromen, het gevoel gewichtloos en in rust te zijn. ‘Of je buiten je lichaam bent getreden’, zegt Paul. ‘Het gevoel dat we nooit hebben.’

Paul Burler Photo © Rob Dijksman

De nummers op Weightless / Still gaan over nederlagen en openbaringen, kleine overwinningen en zegeningen. Maar ook over dagelijks ongemak, zoals het bedriegersyndroom in Cherry Picked, met de eerste regels: You wanted a falcon and I gave you a finch (Je wilde een valk, ik schonk je een vink).

Het nummer Bulletproof drukt het gevoel uit dat iemand niet meer is te helpen. In Apple Tree dwaalt de geest rond in een tuin en Fault Lines gaat over een verloren liefde. Totale ontreddering aan het einde van een relatie klinkt in Anthony ‘s Hopeless Swimmer.

Sloe is geïnspireerd door Colum McCanns korte verhaal Fishing the Sloe Black River, dat door Pauls oom, Brendan Bourke, werd verfilmd. ‘Alles in dat nummer gaat over iets heel anders - reizen, liefde, leven, vakanties, vrienden’, vertelt Paul.

Van het nummer Stone’s Throw is onlangs ook een single met bijbehorende video uitgebracht. Zanger Paul Butler: ‘Het nummer is een zelfevaluatie op een dieptepunt. Heel erg een andere versie van mezelf, iemand met wie ik waarschijnlijk geen relatie meer kon hebben. Maar een versie die moest gebeuren.’

Het is een emotioneel lied met een zeer persoonlijke kijk op de ernstige momenten in het leven. Gewijde muzikaliteit tilt in een refrein met prachtige vocale harmonieën, overgoten met glorieuze toetsbordklanken, de boodschap naar een bijzonder niveau. De bijbehorende video accentueert het emotionele karakter met een prachtig gechoreografeerde dans van Aiobhinn O Dea die een zoektocht naar stabiliteit verbeeldt.

Anthony Furey Photo © Rob Dijksman

Over de video zegt Anthony Furey: ‘Het vertelt het verhaal van velen die worstelen tussen hun ware aard en van wie de samenleving vindt hoe ze zouden moeten zijn. Aoibhinn brengt in haar choreografie dit conflict tot leven. Ze wordt constant heen en weer geslingerd tussen allerlei gevoelens en vecht om een balans te vinden, om weer terug te keren naar haar veilige plek.’

Weightless/Still verschijnt op 28 mei as. op het Pixie Pace Records label van ARC Music Productions International

(Barcode 5019396296022, info@pixiepace.com, Tel. +441342 328567).

De cd gaat vergezeld van een boekje met de tekst van alle nummers.

 

Custódio Castelo, dé fadogitarist

Custódio Castelo is de erkende meester op de Portugese gitaar. In zijn hele carrière heeft hij zich is erop gericht de fadomuziek te verbeteren door er elementen uit andere muziekstijlen in op te nemen. Eens zei hij dat hij voor de fado wil doen wat Paco de Lucia in de jaren zeventig voor de flamenco deed. Deze Portugese kunstvorm onder de aandacht van een breder publiek brengen is zijn grote drijfveer.

Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de laatste Amerikaanse concerten van Amalia Rodrigues en zijn composities gaven Cristina Branco een ereplaats in de novo fado beweging. Voor Custódio solo ging droeg zijn gitaarspel wezenlijk bij aan het album Fado em mim waarmee Mariza doorbrak. Hij speelde ook mee in veel van live concerten van Ana Moura.

Zijn solo albums laten duidelijk horen hoe zijn vooruitstrevende manier van spelen en componeren de Portugese fado naar ongekende hoogten voert.

Kijk voor meer informatie over Custódio Castelo op:

https://www.musicframes.nl/2013/05/het-magistrale-werk-van-custodio-castelo/

The Ultimate Guide to Irish Music, 2½ uur folk galore!

Hij is al weer ruim een jaar op de markt, ARC Music’s The Ultimate Guide to Irish Music. De dubbel-cd is een must voor iedere Celtic Folk aficionado.

Muziek journalist John O’Regan is een expert op dit muziekgebied. Hij stelde dit fantastische album niet samen met alleen muziek van tal van invloedrijke, wereldberoemde artiesten die al vanaf de jaren zestig actief zijn, hij nam ook nummers op van aanstormende talenten zoals The Young Folk, die de traditionele muziek respecteren, maar daar toch hun eigen creatieve draai aan geven. De 34 nummers op deze cd’s geven een levendig beeld van de huidige Ierse folk wereld.

Nagenoeg alle ARC Music producten bevatten uitgebreide informatie over de artiesten en de gespeelde nummers. John O’Regan maakte niet alleen de selectie, hij schreef ook de teksten van het 32 pagina’s tellende informatieboekje. Kom daar maar eens om bij Spotisfy!

 

Te bestellen bij www.arcmusic.co.uk, nr. EUCD2484, prijs € 16,50.

CD 1

 1. Luke Kelly: Raglan Road - 4:13
 2. Lúnasa: Morning Nightcap / The Malbay Shuffle - 4:54
 3. Kevin Burke & Mícheál O’Domhnaill: Lord Franklin - 3:53
 4. Réalta: The Galtee / The Black Haired Lass / The Stoney Steps (Reels) - 3:27
 5. Andy Irvine & Paul Brady: Plains of Kildare - 4:13
 6. Dervish: Baba Chonraoi - 3:58
 7. Johnny Duhan: The Voyage - 3:48
 8. Michelle Mulcahy: Hornpipes: The Galway Bay / The Peacock’s Feather No. 2 - 3:07
 9. Dolores Keane: The Island - 4:53
 10. The Makem & Spain Brothers: Crossroads Ceili - 2:36
 11. Jane Cassidy: Green Bushes - 4:27
 12. Lou McMahon: Wide Eyed Lady - 4:34
 13. Martin Hayes & Dennis Cahill: Paddy Fahey’s Reel - 2:19
 14. Joe O’Donnell’s Shkayla: Brian Boru’s March - 4:40
 15. Luka Bloom: You Couldn’t Have Come at a Better Time - 3:54
 16. The Willis Clan: Boys from Boston - 3:12
 17. Screaming Orphans: Lonely Boy - 3:29
 18. Afro Celt Sound System: Whirl-Y-Reel No 1 - 7:21

CD 2

 1. Clannad: Rhapsody na gCrann - 3:11
 2. The Young Folk: Way Down South - 4:38
 3. Cherish the Ladies: Rayleen’s Reel / The Pullet/ Scotch Mary / Within a Mile of Dublin - 5:12
 4. Caladh Nua: The Cruel Lowland Maid - 3:34
 5. Craobh Rua: Hunting the Hare / Give Us a Drink of Water / Ellen O’Grady / Moll Rua - 3:53
 6. The Mighty Doonans: Ramblin’ Siuler - 4:29
 7. Kíla: Glanfaidh Mé - 9:14
 8. The Johnstons: Gleanntáin Ghlas’ Ghaoth Dobhair - 2:59
 9. The Dubliners: The Rocky Road to Dublin (Live) - 3:07
 10. Altan: The Curlew / McDermott’s / Three Scones of Boxty - 4:09
 11. Niamh Parsons: Clohinne Winds - 4:44
 12. The Bothy Band: The Green Groves of Erin / The Flowers of Red Hill (Reels) - 3:20
 13. John Spillane: Johnny Don’t Go to Ballincollig - 2:37
 14. Sinéad O’Connor & Christy Moore: Lord Baker - 11:39
 15. The London Lasses & Pete Quinn: Boys of Belfast / Julia Clifford’s / Reg Hall’s - 5:47
 16. Horslips: King of the Fairies - 5:05

The Ultimate Guide to Scottish Folk

Voor liefhebbers van Schotse folk is het vorig jaar oktober bij World music label ARC Records uitgekomen dubbel-cd album The Ultimate Guide to Scottish Folk (EUCD 2606) een must.

Zo’n beetje alle folkprogramma’s van naam, van Bruce MacGregor’s ‘Travelling Folk’ op BBC Radio Scotland tot Caithream Ciùil ’s show op BBC Radio nan Gàidheal waren laaiend enthousiast. Folk Radio UK draaide het vorig jaar als ‘Album of the Month’. ‘Het zou me veel moeite kosten iets beters te vinden als ik iemand het plezier wilde laten voelen dat Schotse muziek een mens geeft’, zegt Neil McFadyen van Folk Radio UK.

Met muziek van de eilanden, uit de Highlands en de Lowlands is dit een album waar traditionele, legendarische vertolkers zoals Fred Morrison, Dougie Maclean, Archie Fisher en Sir Jimmy Shand optreden naast hedendaagse topgroepen als Lau.

Mary Ann Kennedy, die de liner notes schreef, merkt op: ‘Hoe kun je de muziek van een land op twee zilveren schijfjes vastleggen? Iedere keer dat je voor die onmogelijke keus staat ontdek je een volgende collectie muzikale juweeltjes uit Schotlands culturele rijkdom.

Te bestellen op http://www.arcmusic.co.uk/shop/theultimateguidetoscottishfolk-p-1252.html, prijs € 16,50.

CD 1 totale speeltijd: 77:05 min

 1. Lau: Intro to Hinba - 5:06
 2. Capercaillie: Seinneam Cliù nam Fear Ùr - 4:08
 3. Fred Morrison: Kansas City Hornpipe - 4:48
 4. Dougie MacLean: Bonnie Bessie Logan - 2:56
 5. Sir Jimmy Shand: The Bluebell Polka - 3:02
 6. Ceòlbeg: Zito The Bubbleman - 2:49
 7. Mischa MacPherson: Cha d’ Fhuair Min Cadal - 3:52
 8. Mick West: Will ye go tae Flanders - 3:03
 9. Ashley MacIsaac: Sleepy Maggie - 5:26
 10. Heather Heywood: MacCrimmon’s Lament - 6:40
 11. Michael Marra: Happed in Mist - 3:25
 12. Mackenzie: Fighe Le Feur - 2:12
 13. Angus & Kenneth MacKenzie: When Harry Met Shelly - 5:26
 14. Archie Fisher: Reynardine - 2:37
 15. The Iron Horse: Helen of Kirkconnel - 3:28
 16. Blazin’ Fiddles: The Cascade Set - 4:18
 17. Dick Gaughan: No Gods & Precious Few Heroes - 3:56
 18. Red Hot Chilli Pipers: We Will Fix You - 5:05
 19. Martyn Bennet: Nae Regrets – 3:51

CD II: totale speeltijd 75:13 min.

 1. Slàinte Mhath : Brucie & The Troopers - 4:10
 2. Karine Polwart: I’m Gonna Do it All - 4:55
 3. Alasdair Fraser & Paul Machlis: Nighean Donn a’ Chuailein Rìomhaich - 2:56
 4. Isla St Clair: Scots Wha Hae - 3:34
 5. Gordon Duncan: Just For Seumas - 3:49
 6. Arthur Cormack and Blair Douglas: Solus M’ Àigh - 4:31
 7. Skipinnish: Colla Mo Rùn - 4:51
 8. Paul Mounsey: Passing Away - 5:13
 9. Sheena Wellington: The Tryst - 2:42
 10. Ossian: B’ E Sud An Gille Truagh - 4:43
 11. Ishbel MacAskill: Thig an Smeòrach as t- Earrach - 3:42
 12. Breabach: Proud to Play a Pipe - 7:36
 13. Aly Bain: The Day Dawn - 4:07
 14. Kenna Campbell: ’S E An Tighearna Mo Bhuachaille (Psalm 23) - 2:42
 15. Runrig: The Old Boys - 4:48
 16. Archie McAllister: Salute to Frank Ferrell - 3:31
 17. Saor Patrol: Toom Tabard - 6:34

Ultimate Guide to English Folk

Sometimes a release stands out as a great all-round package replete with informative liner notes written by an expert in their field, great art work and most importantly, a stunning selection of music. Such is the case with this release. Compiled by one of England’s greatest contemporary folk musicians and singers of recent years, Jon Boden, ARC Music introduces you to the latest in its Ultimate Guide collection, The Ultimate Guide to English Folk.

The Ultimate Guide to English Folk with liner notes by Jon Boden Various Artists, CD EUCD2671, 35 tracks, total time:  2 hours 24 mins

With The Ultimate Guide to English Folk, Jon Boden has explored new territory as he describes in his own words:

‘I am so excited to be a part of this project really. It’s the first time I’ve done anything like it...  these 2 CDs are a really good starting point for anyone who’s interested in English folk music and wants to find out more about it... I hope it’s also going to be a great CD for people who already know the folk scene and hopefully it’s just a good playlist compilation of some great tracks. There’s some really well-known people on the CD, there’s some Seth Lakeman, Kate Rusby, Eliza Carthy, there’s Bellowhead, there’s lots of people who people have already heard of …’

The Ultimate Guide to English Folk is the latest album in ARC Music’s Ultimate Guide series which started in 2013 with The Ultimate Guide to Spanish Folk, followed by the award-winning album – Best Compendium 2015 LiveIreland – The Ultimate Guide to Irish Folk (liner notes by John O’Regan) and in 2015 the #1 album (Global Village USA) The Ultimate Guide to Scottish Folk with liner notes by musician, author and BBC Radio 3 presenter Mary Ann Kennedy.  

Watch this video interview from Jon Boden talking exclusively about The Ultimate Guide to English Folk: https://www.youtube.com/watch?v=zIx0FPY7xd4

______________________________________________________________

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marjo v d Tol | Antwoord 11.02.2018 13:39

Prachtig Els mooi geschreven, en de muziek van The Fureys is ook Supermooi!

Joop Markhorst | Antwoord 24.02.2015 14:43

Wat een boeiend en intrigerend verhaal!

Luit Kannegieter | Antwoord 06.10.2014 18:20

Bedankt Els , de concerten van The Fureys staan garant voor een heerlijke muziekavond, met een lach en een traan, iedereen gaat vrolijk naar huis.

Luit Kannegieter | Antwoord 25.04.2013 15:52

Van 1 t/m 17 november toeren The Fureys and Davey Arthur weer door Nederland. "35 JAAR ON TOUR", zie voor gehele programma www.thefureys.com of .nl mis ze niet

Gert Geluk | Antwoord 21.01.2013 16:33

Sprankelend!

Candida | Antwoord 29.11.2012 23:15

Dag Els, Vorige week naar the Fureys geweest in Apeldoorn, om de volgende dag te ontdekken dat ze die avond in Deventer optraden. Te kort op elkaar, maar anders

brendan mclaughlin | Antwoord 17.11.2012 20:21

We zijn geweest en we hebben super genoten van hun optreden en hun warme karakter doet je als familie voelen .
ze nemen ook te tijd voor hun fans SUPER BAND :-

Luit Kannegieter | Antwoord 06.11.2012 18:38

De concerten van The Fureys zijn met een lach en een traan , iedereen gaat vrolijk naar huis, Een heerlijke muziekavond die u niet mag missen.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.02 | 17:13

Proficiat op naar het milijoen

...
28.02 | 15:53

Proficiat! Op naar het miljoen!

...
27.10 | 20:01

Mooi artikel!
De zin om het oostelijk traject van de Via Algarviana te lopen, wordt direct nog een stuk groter. Vermoedelijk september 2022.

...
28.03 | 16:44

Mooie foto’s !

...
Je vindt deze pagina leuk