Around the world with Albaworld

Een dagje Schotland

Het tweede weekend van september stond jarenlang in Belgisch Limburg traditiegetrouw gelijk aan: Schots Weekend. Tot de Covidpandemie in 2020 roet in het eten gooide. Even zag het er naar uit dat ook dit jaar dit Keltisch festijn niet door zou kunnen gaan. Maar er is goed nieuws: het gaat door!!

In samenwerking met de Stad Bilzen en erfgoedcultuurcentrum Landcommanderij Alden Biesen vindt op zaterdag 11 september het openluchtevent "A Day in Scotland - A Scottish Weekend Experience" op de evenementenweide en in de boomgaard van Alden Biesen, Bilzen plaats.

Op A Day in Scotland kun je in een dag proeven van alles wat van Schotland zo’n fantastisch land maakt: Highland games, Highland dancing, een Schotse markt, schapen drijven, animatie voor groot en klein, Guinness, whisky en fish&chips Dit alles begeleid door veel doedelzakmuziek en een stevige portie folk.

Het volledige programma staat binnenkort op www.schotsweekend.be.


Covid-Safe-Ticketevent

 A Day in Scotland – A Scottish Weekend experience is een Covid-Safe-Ticket-event.
Dit betekent dat zowel bezoekers, medewerkers, standhouders als artiesten alleen toegang krijgen op vertoon van hun persoonlijke Covid-Safe-QR-code en voor bezoekers uiteraard ook hun persoonlijk toegangsticket te bestellen via deze link.

 

Tickets en parking

Tickets zijn alleen online te bestellen (18€ + 0,35€ handling, kinderen -12 jaar zijn gratis maar vergeet niet hun gratis ticket te bestellen). Het aantal tickets is beperkt tot 2500 tickets. Op is op. Wees er snel bij!
Parkeren kost 3 Euro en is ter plaatse contant te voldoen. De parking ligt aan de Roelants du Vivierlaan (parking Alden Biesen + weiland er tegenover).Hij is te bereiken via Hoeselt of via de Alden Biesensingel. Let op, er geldt in de belendende straten een uitdrukkelijk parkeer-verbod. Overtreders worden ‘getakeld’.

COVID-SAFE event voorwaarden

Het event wordt onder de voorwaarden van een COVID-SAFE event ingericht. Dit betekent dat je aan een van de volgende voorwaarden moet voldoen (in combinatie met een geldig toegangsticket) bij de ingang:

  1. Je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat (je bent meer dan twee weken volledig ingeënt);
  2. Je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden (je hebt antistoffen);
  3. Je hebt een negatieve PCR-test laten afnemen (deze is 48 uur geldig vanaf de dag van de test);

4.Je hebt een negatieve snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel (deze is 24 uur geldig vanaf de dag van de test

Elf spirituele Camini’s langs de Camino de Santiago in Zuid-Limburg

De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn benoemt zeventien culturele en sociale onderstromen die de toekomst van de Westerse mens gaan bepalen. Een van die trends is de groeiende zoektocht naar ‘spirituele ankers’. Visit Zuid-Limburg haakt hier toeristisch op in en lanceerde onlangs in de Heilige Amelbergabasiliek in Susteren de vernieuwde campagne Bezin in Zuid-Limburg.

 

Ze deed dit samen met de gemeente Echt-Susteren die bezinning en kwaliteit van leven tot speerpunt heeft gemaakt en dit verbindt met haar identiteit. Want, zo stelt burgemeester Jos Hessels:  ‘In Echt-Susteren koesteren we de kunst van het onthaasten van oudsher. We nemen de tijd voor elkaar, laten ons niet gek maken door druk van buitenaf. Eigenschappen die in “het nieuwe normaal” van grote waarde zijn en blijven. En waar we de rest van Nederland graag deelgenoot van maken.’

Inspiratiebrochure Bezin in Zuid-Limburg

Onderdeel van de campagne is de nieuwe brochure Bezin in Zuid-Limburg. Hierin vindt de lezer verschillende tips voor mindfullness en onthaasten, informatie over bijzondere en onbekende plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburgse tradities.  En een verwijzing naar elf thematische Camini’s.  Dit zijn mini Camino’s/mini pelgrimservaringen, korte rondwandelmogelijkheden van vijf tot vijftien kilometer die deels over het Jacobspad* lopen of dit raken. Elk is gebaseerd op het vinden van bezinning en bewustwording. Geschikt voor eenieder die graag ‘veilig’ wil onthaasten. De routes zijn ook prima geschikt voor pelgrims die in Zuid-Limburg willen oefenen voor het grotere werk naar Santiago de Compostella. Met het lopen van elke route is een stempel te verdienen. Zijn alle elf stempels in het boekje compleet dan ontvangt de wandelaar een attentie in een van de Visit Zuid-Limburg Shops.

Spiritueel toerisme in Zuid-Limburg

Al in 2008 startte Visit Zuid-Limburg met het uitdiepen van het ‘spirituele’ toerisme in Zuid-Limburg en ontwikkelde tal van nieuwe initiatieven, die ook internationaal opvielen. In 2018 won de regio met het project ‘South-Limburg, a spiritual awakening’ de tweede prijs in de competitie om de European Cultural Tourism Destination Award. In juni 2018 sloot Zuid-Limburg zich aan bij de European Federation Saint James Way. Deze organisatie bevordert het gebruik van de oudste culturele route in Europa: de Camino naar Santiago de Compostella. De federatie wil ook minder bekende routes naar Santiago promoten en de middeleeuwse pelgrimsroute zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s in Europa die zowel van noord naar zuid als van oost naar west door dit pelgrimspad wordt doorkruist.

Strategische ligging

Anya Niewierra, directeur Visit Zuid-Limburg: “Onze strategische ligging aan deze Europese culturele route in combinatie met ons religieuze erfgoed, onze prachtige natuur en onze katholieke tradities maken Zuid-Limburg geschikt om het bezinningstoerisme verder te promoten. Zowel met religieus, spiritueel, spa en zakelijke toerisme”. 

*) Het Jacobspad is het deel van de Camino de Santiago dat door Zuid-Limburg loopt en tien Zuid-Limburgse gemeenten (Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Beekdaelen, Meerssen, Valkenburg, Gulpen-Wittem, Vaals, Maastricht, Eijsden-Margraten, Beek) raakt.

Meer informatie

De inspiratiebrochure is te verkrijgen bij de Visit Zuid-Limburg Shops of te bestellen via de webshop. Algemene informatie over Bezin in Zuid-Limburg vindt u op www.visitzuidimburg.nl/bezin en voor meer informatie over de camini’s kijkt u op: www.visitzuidlimburg.nl/camini.

Van links naar rechts: burgemeester Gemeente Echt-Susteren Jos Hessels, deken Geert Lauvenberg en Visit Zuid-limburg directeur Anya Niewierra.

Mountainbiken in Zuid-Limburg

Heuvelachtig Zuid-Limburg is bijzonder geschikt voor iedere mountainbiker, van beginner tot prof. Heuvels, rivieren, helling- bossen, holle wegen en vergezichten zorgen voor eindeloos veel mountainbikeplezier. Het telt veel natuurgebieden, maar die zijn vaak nogal klein. Bij fietsers, wandelaars en ruiters zijn ze erg populair. Het verschil in snelheid zorgt nog wel eens voor knellende situaties.

Visit Zuid-Limburg, verschillende Zuid-Limburgse gemeenten en Stichting MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg) doen er alles aan om die recreatiestromen te scheiden. Voor de mountainbikers is er nu een gloednieuwe brochure waarin de 22 Zuid-Limburgse routes overzichtelijk en veiliger zijn weergegeven.

 

Zuid-Limburgse MTB-brochure met A3-insteekkaart

De speciaal aangelegde routes zijn opnieuw ontwikkeld voor het eigen niveau van iedere mountainbiker. De MTB-brochure heeft een handige A3 insteekkaart. Er zijn 22 MTB-routes (in de regio Echt-Vaals-Eijsden) in opgenomen. Het eerder dit jaar geïntroduceerde MTB-classificatiesysteem is er ook in verwerkt. Iedere mountainbiker kan er de route die het beste past in vinden. Het classificatiesysteem is te vergelijken met skipistes, waar ook met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte is bepaald door de vereiste techniek voor de route, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, asfalt, hoogtemeters) en de routelengte. Via de A3-insteekkaart zijn de routes handig aan elkaar te koppelen. Ook is er informatie over trailhubs en veiligheidsregels.

Werkzaamheden Routepunt Visit Zuid-Limburg en MOZL

De afgelopen jaren is veel werk verzet om het mountainbiken in Zuid-Limburg veiliger te maken. Meer gescheiden routes, minder snelheid in de buurt van wandelpaden en meer begrip zijn hier op veel plekken het resultaat van. “Deze nieuwe, kwalitatief hoogwaardige MTB-brochure moet tot een verdere vermindering van ‘wildrijden’ en begrip tussen de betrokkenen leiden”; zegt Herman Wehkamp van het Routepunt Visit Zuid-Limburg.

Informatie

De nieuwe MTB-brochure met handige A3 insteekkaart is voor € 6,25 te koop bij de Visit Zuid-Limburg Shops, servicepunten of folderposten of te bestellen via www.limburgwinkel.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar het onderhoud van de MTB-bewegwijzering. Kijk voor meer informatie over mountainbiken in Zuid-Limburg op www.visitzuidlimburg.nl/mountainbiken. Meer informatie over Visit Zuid-Limburg vindt u op www.visitzuidlimburg.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ank | Antwoord 08.10.2018 17:21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

Ank Herstel | Antwoord 05.01.2014 13:44

Ziet er weer prachtig uit!

marjo en leen | Antwoord 19.12.2013 15:20

Hoi Els,
Geweldig allemaal,je site en ook prachtige foto's,we genieten ervan,

groet marjo en leen

Marijke | Antwoord 19.12.2013 13:35

Proficiat met de 100.000ste!

Marjo en Leen van den Tol | Antwoord 24.08.2013 14:21

Hoi Els,

We genieten elke keer weer van je nieuwsbrief,heel leuk en ook mooie foto's

groetjes Marjo en Leen van den Tol

Marijke | Antwoord 10.06.2013 13:30

Gefeliciteerd met jullie mijlpaal, ga zo voort!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.03 | 16:44

Mooie foto’s !

...
08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
Je vindt deze pagina leuk