Around the world with Albaworld

Beleef de Via Belgica in Virtual Reality

Wil je de Romeinse wachttoren, die tweeduizend jaar geleden op de Goudsberg in Valkenburg stond, eens niet op een plaatje zien, maar ‘live’ beleven? Het Museum Land van Valkenburg maakt dat nu mogelijk door met een Virtual Reality-bril te genieten van het uitzicht vanaf zo’n verdwenen, klassiek verdedigingswerk van de Via Belgica.

Via Belgica is de naam die deze vierhonderd kilometer lange Romeinse heirbaan niet zo lang geleden kreeg. Hij begon in Boulogne-sur-Mer en kwam bij Maastricht Nederland binnen om vervolgens via Meerssen, Valkenburg en Voerendaal ten slotte in Keulen te eindigen.

De moderne VR-techniek werd bij de recente opening van de nieuwe tentoonstelling, met vondsten en verhalen uit het rijke Romeinse leven in het Geuldal, voor het eerst gebruikt. Om de Via Belgica virtueel beleefbaar te maken, is op basis van archeologische vondsten, onderzoek en interpretaties tastbaar gemaakt hoe de Via Belgica er uitzag toen de Romeinen in Zuid Limburg woonden. Behalve rondkijken in en op de wachttoren kun je ook door de voorraadkasten van de Villa Onderste Herkenberg in Meerssen struinen of in Bocholtz door de Romeinse Villa Vlengendaal rondwandelen. Het is de bedoeling dat In de toekomst meer interessante informatie over de Via Belgica met Virtual Reality beschikbaar komt.

Over de Via Belgica verscheen vorig jaar een zeer lezenswaardig boek vol boeiende feiten, recepten en wandelroutes: Romeins Zuid-Limburg Gids.Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg (hardcover, 188 pag., ISBN 9789077540053). Er is nu een tweede druk verschenen die € 12 kost.

Meer informatie: www.viabelgica.nl

40 jaar buitengewoon

Fotof-Limburg is een fotoclub die afwijkt van de gemiddelde fotoclub of fotocollectief. Op de eerste plaats is het een vriendenclub. Met een gemeenschappelijke noemer: de fotografie. Daarin streven de leden kwaliteit na en zoeken ze vooral de grenzen op. Ze behaalden menige prijs op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Bij hun 25-jarig jubileum gingen ze ‘ondergronds’ met een unieke foto-expo in de grotten van Valkenburg. Deze maand komen ze bij hun 40-jarig jubileum weer naar boven.

Ruim zeventig recente foto's in serieverband sieren de wanden van Kunstruimte 7tien49, Kamp 10 in Nuth. Buiten op de weide is van ieder lid een foto op grootformaat 300x 200 cm te bewonderen.
De opening is op vrijdag 17 mei om 19.30 uur. Harmonie St. Bavo verzorgt de muzikale omlijsting.
In de weekenden van 18+19 en 25+26 mei is de galerie geopend van 11-17 uur.

 

Toch IRONMAN-spektakel in Maastricht

In Maastricht wordt de komende jaren toch het sportspektakel IRONMAN gehouden. In 2019 en 2020 nog met de kortere olympische- en sprintafstanden, in 2021 mogelijk weer met de lange versie zoals die de afgelopen vier jaar gehouden werd. Het evenement wordt verder uitgebreid met een Nightrun en een wedstrijd voor de jeugd, de IRONKIDS.  

Het evenementenbureau Extra Leisure tekent als licentiehouder van IRONMAN Nederland voor de organisatie van maar liefst twee IRONMAN festivalweekenden. De IRONMAN Maastricht-Limburg in 2019 vindt in het eerste weekeinde van augustus plaats. Tevens is het de bedoeling om eerder in juli een vergelijkbaar IRONMAN festivalweekend in de Noord-Hollandse regio Westfriesland te houden.

Op het programma staan dan triathlons met twee verschillende afstanden: de zogenoemde IRONMAN 5i50 met de Olympische afstand van 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen en de zogenoemde IRONMAN 4:18:4 met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen. Op de zaterdag voorafgaande aan de wedstrijden is er een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot en met 14 jaar. Jongeren tussen 14 en 18 jaar kunnen meedoen aan de IRONMAN 4:18:4. In Westfriesland komt er in 2020 een halve afstand bij, de zogenoemde IRONMAN 70.3 met een afstand van 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. 

Het compacte parcours in Maastricht wordt uitgezet in de binnenstad. Op vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Verder is er op de zondag een finish party met rode loper en DJ die te vergelijken is met de voorgaande IRONMAN-edities.

Groeien 

“IRONMAN Europa heeft de wedstrijd in Maastricht van de agenda geschrapt, omdat er te weinig wedstrijddeelnemers waren”, zegt IRONMAN-wedstrijddirecteur Rob Frambach namens Extra Leisure. “Wij kiezen nu voor een model waar we toegroeien naar de lange triathlon. Een soort opleidingstraject. We maken de triathlonsport toegankelijker. In de sprintversie kunnen mensen kennismaken met de sport, de Olympische afstand is weer de opmaat naar de halve of zelfs de lange versie van 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en de marathon van 42,2 kilometer zoals die de laatste vier jaar in Maastricht gehouden werd.”

Positief 

De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht hebben hun medewerking aan de IRONMAN Maastricht-Limburg toegezegd en dragen allebei € 40.000 per jaar bij voor de jaren 2019 en 2020. “Wij zijn positief”, aldus sportwethouder Bert Jongen van Maastricht. “IRONMAN was voor de stad een succes met een behoorlijke economische spin-off. We verwachten ook in de kleinere opzet veel publiek. En het stimuleert sporten in brede zin. In de nieuwe opzet zijn er verschillende opties die ook interessant zijn voor de jeugd en amateurs.”

Merknaam 

Rembert Groenman, directeur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), laat weten blij te zijn met het initiatief. “De IRONMAN in Maastricht heeft al gezorgd voor een sterke aanwas van het aantal leden. Het is belangrijk dat de merknaam behouden blijft. Door de nieuwe opbouw en fasering wordt de triathlon toegankelijker voor meer sporters. Met Westfriesland erbij wordt dat effect versterkt.”  

Het IRONMAN Maastricht-Limburg festivalweekend staat voor 2/3/4 augustus 2019 gepland. De parcoursen en het volledige programma zijn te vinden op http://www.ironman.com/netherlands-events. Daar kunnen deelnemers zich vanaf 15 januari ook inschrijven.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ank | Antwoord 08.10.2018 17.21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

Ank Herstel | Antwoord 05.01.2014 13.44

Ziet er weer prachtig uit!

marjo en leen | Antwoord 19.12.2013 15.20

Hoi Els,
Geweldig allemaal,je site en ook prachtige foto's,we genieten ervan,

groet marjo en leen

Marijke | Antwoord 19.12.2013 13.35

Proficiat met de 100.000ste!

Marjo en Leen van den Tol | Antwoord 24.08.2013 14.21

Hoi Els,

We genieten elke keer weer van je nieuwsbrief,heel leuk en ook mooie foto's

groetjes Marjo en Leen van den Tol

Marijke | Antwoord 10.06.2013 13.30

Gefeliciteerd met jullie mijlpaal, ga zo voort!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
25.05 | 11:30

Wat mooi geschreven,prachtig verhaal!

...
08.10 | 17:21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

...
Je vindt deze pagina leuk