Around the world with Albaworld

Foto Stefan Maas

La Dolce Via beste fietsroute 2020

Foto Rob Dijksman

Lucile Clara stond eind februari stralend met haar trofee in de stand van de Ardèche op de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Haar La Dolce Via was uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2020. Zij versloeg daarmee drie andere genomineerde routes: Sydkustleden (Zweden), EuroVelo 3 (België) en La Vallée du Loir à Vélo (Frankrijk). Vorig jaar won de N8 Oostzeeroute in Denemarken.

La Dolce Via volgt een 120-km lang netwerk van vroegere spoorwegen in de Ardèche. Kronkelend langs rivieren, die zich een weg banen door het ruige, bergachtige landschap. Oude spoorviaducten overbruggen diepe kloven.

Schitterende route

De jury koos La Dolce Via omdat hij aan alle criteria voor de Fietsroute van het Jaar voldoet. Hun oordeel: “Het is een schitterende route door een prachtig landschap met unieke vergezichten. Hij is praktisch geheel autovrij en biedt rust en ruimte. Bankjes en picknicktafels nodigen onderweg uit om even uit te rusten.” Jury-voorzitter Bert Sitters vindt dat er duidelijk met liefde is geïnvesteerd in de route.

De uitverkiezing van de Fietsroute van het Jaar is een initiatief van Hicle/Fiets en Wandelbeurs en heeft als doel de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes in binnen- en buitenlandte stimuleren.

La Dolce Via is echter niet alleen voor fietsers een ideale route. De Slow Enjoyment van wandelaars maakt het voor hen nog meer een heerlijke route. En dan vooral voor de niet-klimmers, hij volgt immers oude spoorbanen met te verwaarlozen hoogteverschillen.

Kijk voor meer informatie eens op:

https://nl.france.fr/nl/auvergne/lijst/fietsen-ardeche-dolce-via

Beleef de Via Belgica in Virtual Reality

Wil je de Romeinse wachttoren, die tweeduizend jaar geleden op de Goudsberg in Valkenburg stond, eens niet op een plaatje zien, maar ‘live’ beleven? Het Museum Land van Valkenburg maakt dat nu mogelijk door met een Virtual Reality-bril te genieten van het uitzicht vanaf zo’n verdwenen, klassiek verdedigingswerk van de Via Belgica.

Via Belgica is de naam die deze vierhonderd kilometer lange Romeinse heirbaan niet zo lang geleden kreeg. Hij begon in Boulogne-sur-Mer en kwam bij Maastricht Nederland binnen om vervolgens via Meerssen, Valkenburg en Voerendaal ten slotte in Keulen te eindigen.

De moderne VR-techniek werd bij de recente opening van de nieuwe tentoonstelling, met vondsten en verhalen uit het rijke Romeinse leven in het Geuldal, voor het eerst gebruikt. Om de Via Belgica virtueel beleefbaar te maken, is op basis van archeologische vondsten, onderzoek en interpretaties tastbaar gemaakt hoe de Via Belgica er uitzag toen de Romeinen in Zuid Limburg woonden. Behalve rondkijken in en op de wachttoren kun je ook door de voorraadkasten van de Villa Onderste Herkenberg in Meerssen struinen of in Bocholtz door de Romeinse Villa Vlengendaal rondwandelen. Het is de bedoeling dat In de toekomst meer interessante informatie over de Via Belgica met Virtual Reality beschikbaar komt.

Over de Via Belgica verscheen vorig jaar een zeer lezenswaardig boek vol boeiende feiten, recepten en wandelroutes: Romeins Zuid-Limburg Gids.Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg (hardcover, 188 pag., ISBN 9789077540053). Er is nu een tweede druk verschenen die € 12 kost.

Meer informatie: www.viabelgica.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ank | Antwoord 08.10.2018 17.21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

Ank Herstel | Antwoord 05.01.2014 13.44

Ziet er weer prachtig uit!

marjo en leen | Antwoord 19.12.2013 15.20

Hoi Els,
Geweldig allemaal,je site en ook prachtige foto's,we genieten ervan,

groet marjo en leen

Marijke | Antwoord 19.12.2013 13.35

Proficiat met de 100.000ste!

Marjo en Leen van den Tol | Antwoord 24.08.2013 14.21

Hoi Els,

We genieten elke keer weer van je nieuwsbrief,heel leuk en ook mooie foto's

groetjes Marjo en Leen van den Tol

Marijke | Antwoord 10.06.2013 13.30

Gefeliciteerd met jullie mijlpaal, ga zo voort!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.02 | 11:36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

...
01.02 | 09:44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

...
30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
Je vindt deze pagina leuk