Around the world with Albaworld

'Manmade/ no human' van Jan Stel in Museum aan het Vrijthof

Nog voor het Museum aan het Vrijthof in Maastricht zich in oktober met de expositie ‘Hommage aan de mensheid’ van Jimmy Nelson presenteert als hét fotografiemuseum voor Zuid-Nederland, toont het vanaf 22 juni vijfenzeventig fotowerken van kunstfotograaf Jan Stel. De tentoonstelling 'Manmade / no human' laat verlaten gebouwen met een karakteristieke architectuur en locaties die ooit bruisten van leven en bedrijvigheid zien. De fotograaf brengt op imposante wijze de schoonheid van verval in beeld.

Jan Stel exploreert en fotografeert desolate plekken van onze tijd. Een vergeten wereld waaruit de menselijke aanwezigheid is verdwenen. In de afgelopen twintig jaar fotografeerde hij in binnen- en buitenland talrijke locaties: een oude gashouder, staalfabriek, koeltoren, elektriciteitscentrale, wijnkathedraal, casino en statige landhuizen. Voor de expositie vormen de tien kabinetten en stijlkamers van het monumentale museum een passend decor.

De esthetiek van vergane glorie is de essentie van zijn fotografisch werk. De geschiedenis van kostbare, authentieke gebouwen, de afwezigheid van mensen en verdwenen vakmanschap vormen daarin een prominente rol. Het verleden wordt met puur, natuurlijk licht gefotografeerd, zonder flits of studiolampen.

De intrigerende foto’s weerspiegelen de filosofische visie van Jan Stel. De inbreng van mens en maatschappij is daarin duidelijk voelbaar. Verlaten gebouwen raken immers langzaam in verval en kunnen verdwijnen, worden door de natuur overgenomen of krijgen een nieuwe bestemming met toekomstperspectief. Een proces dat heeft plaatsgevonden of nog in gang is.

Jan Stel (Purmerend, 1970) begjnt op jonge leeftijd met tekenen en illustreren. Ook pioniert hij met graffiti muurschilderingen. Rond 1998 raakt hij als autodidact geïnteresseerd in vergane glorie en het fotografisch vastleggen hiervan. Zijn autonome werk is internationaal bekroond. Museum aan het Vrijthof laat bij de tentoonstelling ook nog nooit eerder getoond werk zien.

'Manmade/ no human' van Jan Stel in Museum aan het Vrijthof

22 juni – 15 september 2019

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
NL-6211 LD Maastricht
Telefoon: +31(0)43 321 13 27
E-mail: info@museumaanhetvrijthof.nl

www.museumaanhetvrijthof.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

RON van den DIKKENBERG | Antwoord 09.03.2013 16.23

DEZE PAGINA IS MOOI , OM NIEUWE INITIATIEVEN NAAR BUITEN TE BRENGEN, ZOALS DE NIEUWE ' GALLERIE RESIDENTIE MAASTRICHT " VOOR BEKENDE EN ONBEKENDE KUNSTENAARS

Anke en Kees Pons | Antwoord 27.12.2012 16.30

Onder de indruk van variëteit en kwaliteit van jullie website.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
25.05 | 11:30

Wat mooi geschreven,prachtig verhaal!

...
08.10 | 17:21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

...
Je vindt deze pagina leuk