Around the world with Albaworld

'Streetlife' op het Vrijthof

Op 21 maart opent in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht de tentoonstelling 'Streetlife', die zich richt op fotografie uit de jaren '80. Het laat werk zien van twee fotografen. Kleurrijk van de Amerikaan Jamel Shabazz en zwart-wit (portretten) van Hans Rietveld. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gepresenteerd.

Jamel Shabazz is internationaal bekend als documentaire-, mode-, straat- en portretfotograaf. Hij legt al sinds de jaren tachtig het bruisende straatleven van New York vast. In het museum hangen vijftig van zijn foto’s. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en fotografeert al 45 jaar. Zijn iconische foto’s zijn veel gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Zijn autonome werk is opgenomen in de collecties van tal van musea zoals in New York in het Whitney Museum of American Art en The Bronx Museum of the Arts en in Washington in het Smithsonian National Museum of African American History & Culture. In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Naast het werk van Shabazz presenteert het museum vijfentwintig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld (Den Haag, 1942). Het zijn opnamen in zijn geliefde stad Maastricht, Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Rietveld  volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Johan van der Keuken en Ed van der Elsken waren zijn belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.

Museum aan het Vrijthof organiseert een randprogramma voor onder meer studenten fotografie. Tijdens de expositie wordt ook samengewerkt met festival The Notorious IBE in Heerlen.

De tentoonstelling loopt tot 30 augustus 2020.

www.museumaanhetvrijthof.nl

Vastelaovend in Mestreech

Twee dagen nadat de Maastrichtse stadscarnavalsvereniging De Tempeleers zijn nieuwe stadsprins Luc d’n Twiede (Van Lijf) aan 't volk vaan Mestreech’ had gepresenteerd, onthulde hij in Centre Céramique de eerste, door Famke Rousseau speciaal voor Maastricht ontworpen poster: Vastelaovend in Mestreech.

Het idee voor de poster kwam uit de gelederen van RTV|Maastricht, Peter van Hoorens City Magazine, Maaslands Antiquariaat. Co-sponsor smart print solutions Andi drukte 3.500 exemplaren die op tal van plaatsen in Maastricht, zoals in boekhandel Dominicanen, gratis zijn af te halen.

Famke maakte een fascinerend schilderij van een kleurrijk Vrijthof waarin zij tientallen portretten verwerkte die na een oproep waren ingestuurd. Het sluit naadloos aan op het werk in haar galerie in de Rechtstraat 84.

Zie hieronder ook het artikel Bouillabaise (of zwumme?) dat verscheen in de rubriek Piece of Art van culinair-cultureel Vision Magazine, No 42, winter 2019/20.

 

 

Bouillabaise (of zwumme?)

Duizenden iele lijntjes telt de pentekening Bouillabaisse van Famke Rousseau (Maastricht, 1983). Zelf heeft ze er nog een andere naam voor: Zwumme, Maastrichts voor zwemmen. Vanwege het bijbehorende verhaal kreeg het werk een speciale plek in haar Maastrichtse galerie. Dennis van der Meer van visrestaurant ‘O’, een paar deuren verderop in de Rechtstraat, vroeg haar voor zijn restaurant zes tekeningen, formaat A3, te maken met vis en fruit de mer als thema. Het onderwerp fascineerde haar zo dat zij besloot ook een grotere tekening, 75x100 cm, op papier te zetten. Famke: ‘Het was wat te groot voor “O“, maar ik heb er met ontzettend veel plezier aan gewerkt.’

De Maastrichtse, die in 2004 met succes haar opleiding aan de kunstacademie afsloot, raakte al snel bekend door haar kleurrijke schilderijen waarin het figuratieve beeld abstraheert door er een sluier van olieverf overheen te schilderen. Haar werk toont lef en overschrijdt regelmatig de regels van de hedendaagse kunst. Experimenten met allerlei materialen – zoals schilderen met kopersulfaat op een zinkplaat - voerden haar naar diverse nieuwe technieken.

De galerie is tevens haar atelier. Op de ezel staat een doek op bestelling waar zij nu in acryl aan werkt: Freddy Mercury van Queen.

Kijk voor meer werk ook eens op https://www.kunstinzicht.nl/kunst/adres/10306/famke-rousseau.html

Famke Rousseau

Rechtstraat 84
6221 EL Maastricht
Tel: 0653226059
E-mail: famkerousseau@gmail.com

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marjo van den Tol | Antwoord 02.02.2020 11.36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

Marianne | Antwoord 01.02.2020 09.44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

RON van den DIKKENBERG | Antwoord 09.03.2013 16.23

DEZE PAGINA IS MOOI , OM NIEUWE INITIATIEVEN NAAR BUITEN TE BRENGEN, ZOALS DE NIEUWE ' GALLERIE RESIDENTIE MAASTRICHT " VOOR BEKENDE EN ONBEKENDE KUNSTENAARS

Anke en Kees Pons | Antwoord 27.12.2012 16.30

Onder de indruk van variëteit en kwaliteit van jullie website.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.02 | 11:36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

...
01.02 | 09:44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

...
30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
Je vindt deze pagina leuk