Around the world with Albaworld

Beoordeling buskruitschilderij, Bonnefanten Museum, 29 september 2016

Cai Guo-Qiang wint Bonnefanten Award 2016 en zijn tentoonstelling My Stories of Painting

Op 29 september kreeg Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA) uitgereikt. De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. Hij wordt voor de negende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende niet-Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling. Het Bonnefantenmuseum presenteert samen met de kunstenaar de eerste solotentoonstelling van Cai Guo-Qiang in Nederland: My Stories of Painting (30.09.16 – 01.05.2017)

Extraterrestials, Bonnefantenmuseum
Cai Guo-Qiang steekt buskruit aan in Bonnefantenmuseum, 29.9.2016

Cai Guo-Qiang: My Stories of Painting

My Stories of Painting is de eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst van Cai Guo-Qiang. Het overgrote deel bestaat uit een verkenning van diverse schildertechnieken en formaten, met meer dan honderd werken uit verschillende periodes in zijn leven. Veel van deze werkenzijn nooit eerder publiekelijk te zien geweest. De tentoonstelling begint in China met water- en olieverfschilderijen, opdrachten uit Cai's studententijd, experimentele werken en olieverfschilderijen met buskruit. Daarna volgt de periode in Japan met schilderijen en tekeningen die volledig met buskruit zijn gemaakt.

Cai Guo-Qiang bekijkt resultaat na explosie.

Buskruitschilderijen

Vervolgens voert de tentoonstelling naar New York en het internationale podium. Deze schilderijen, waaronder enkele recente werken die tot stand kwamen toen Cai zich opnieuw toelegde op het maken van buskruitschilderijen, vormen een reflectie van de unieke uitdagingen waar hij met zijn consistente artistieke werkwijze tegenaan liep. Deze nieuwe fase, waarin hij zwart buskruit vervangt door gekleurd buskruit, toont de enorme drang van de kunstenaar om zijn kinderdroom – schilder worden – uit te laten komen en laat zien hoe hij de confrontatie aangaat met de uitdagingen van de moderne schilderkunst.

100 tijgers, schilderij van Cai's vader.

Familie

Daarnaast speelt in de tentoonstelling zijn familie een grote rol: zijn grootmoeder, zijn ouders, zijn vrouw en zijn dochters. Via schilderijen, foto's en andere werken van deze familieleden – professioneel of als liefhebberij, realistisch of amorf – wordt een beeld gevormd van het familieleven van de kunstenaar en is duidelijk te zien hoe ze elkaar generatie na generatie wederzijds beïnvloeden. Bezoekers krijgen inzicht in de kunsthistorische achtergrond van de schilderijen en worden ingewijd in zowel de tedere en intieme als de bittere en zware kant van het leven van de kunstenaar. De tentoonstelling zal lang bij de bezoekers nazinderen en is een belangrijke mijlpaal in de decennialange verkenning van schildertechnieken van Cai.

Over Cai Guo-Qiang

Cai Guo-Qiang werd in 1957 geboren in de stad Quanzhou in China. Tegenwoordig woont en werkt hij in New York. Cai heeft met diverse media gewerkt, waaronder tekeningen, installaties, videokunst en performancekunst. Met de oosterse filosofie en hedendaagse maatschappelijke vraagstukken als conceptuele basis, vormen deze locatie gebonden projecten en kunstwerken een interpretatie van en reactie op de lokale cultuur en geschiedenis. Zijn beroemde buskruitexplosies en enorme installaties zitten vol leven en explosieve energie. Ze overschrijden de grenzen van het tweedimensionale en zijn naar buiten gericht, naar de maatschappij en de natuur. In de afgelopen dertig jaar heeft Cai's kunst zijn sporen nagelaten in verschillende disciplines op vijf continenten. Cai was tevens curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de 51e Biënnale van Venetië (2005) en was Director of Visual and Special Effects tijdens de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008. Enkele van de belangrijkste projecten in de afgelopen jaren zijn de solotentoonstellingen Saraab in het Mathaf: Arab Museum of Modern Art in Doha, Qatar (2011), en 1040M Underground in Donetsk, Oekraïne (2011); de vuurwerkkunstwerken One Night Stand (Aventure d'un Soir) boven de rivier de Seine in Paris (2013),  Sky Ladder nabij een vissersdorpje in Quanzhou, China (2015) en het gecureerde project What About the Art? Contemporary Art from China in Doha, Qatar (2016). Cai werd gelauwerd met de Golden Lion tijdens de 48e Biënnale van Venetië (1999) en de Praemium Imperiale in de categorie schilderkunst (2012). Hij was een van de vijf kunstenaars die in 2012 de eerste U.S. Department of State Medal of Arts-award in ontvangst mocht nemen. In 2015 werd zijn werk bekroond met de Barnett and Annalee Newman Foundation Award en in 2016 ontvangt hij de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) en de Asia Arts Award.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Symposium bij boekpresentatie Collectie Neutelings: Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur

Naar aanleiding van de uitgave van de publicatie Collectie Neutelings:Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur en de vernieuwde presentatie (najaar 2016) van de collectie Neutelings organiseert het Bonnefantenmuseum een symposium op zaterdag 28 mei om 14 uur.

 

Collectie Neutelings

 

De Collectie Neutelingsbestrijkt de West Europese (klein)sculptuur van de hoge en late middeleeuwen.De collectie laat zich onderverdelen in een aantal deelgebieden: Frans email uit de regio Limousin, Parijse en Noord- Franse stukken ivoor, panelen uit albasten retabels uit de omgeving van Nottingham, marmer- en steensculptuur uit Frankrijk en de Nederlanden, houten retabels en fragmenten daarvan. In het najaar van 2016 wordt in het Bonnefanten de nieuwe opstelling van Collectie Neutelings worden gepresenteerd.

 

In 1994 werd de Collectie Neutelings in langdurige bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum. De Brabantse verzamelaar Willem Neutelings (1916-1986) begon in de jaren 60 van de vorige eeuw met het verwerven van middeleeuwse religieuze kunstvoorwerpen. De collectie bestaat nu uit ±120 kunstvoorwerpen uit de periode tussen 1100 en 1600. Neutelings’ beslissingen werden genomen op esthetische, kwalitatieve gronden en waren soms religieus gemotiveerd.

 

Publicatie

Het boek Collectie Neutelings Vier eeuwen middeleeuwse sculptuur (inclusief volledig geïllustreerde catalogus) is geschreven door Lars Hendrikman, conservator oude kunst van het Bonnefantenmuseum.

De publicatie bestaat uit 200 pagina’s, 165 illustraties in kleur en 18 in zwart-wit, uitgegeven door Waanders & de Kunst, Nederlandse editie (ISBN 978 94 6262 075 9), Engelse editie (978 94 6262 063 6), € 29,95 en is o.a. verkrijgbaar in de Museum Shop en de webshop van het Bonnefantenmuseum.

Programma Symposium

Aanmelden voor 19 mei, via aanmelden@bonnefanten.nl

14.00 uur: Ontvangst auditorium Bonnefantenmuseum

14.30 uur: Aanvang programma

· Welkom en introductie door Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum

· Ingmar Reesing, Handzame heiligen: de Bijbel in een notendop

· Bieke van der Mark, Twee bronzen leeuwen in het Rijksmuseum, een kunsthistorische detective

· Lars Hendrikman, De heilsgeschiedenis van A tot Z, en wat er zoal mis ging

· Henk van Os, Een verzameling herinneringen

· Presentatie plannen nieuwe opstelling Collectie Neutelings door Jeroen Luttikhuis, OPERA Amsterdam

· Slotwoord namens de Familie Neutelings, door Theo Neutelings.

Turner Prize winnaar Grayson Perry in het Bonnefanten

Grayson Perry, A Perfect Match, 2015. Courtesy the artist, Paragon Press & Victoria Miro, London

Het Bonnefantenmuseum heeft een nieuwe koers gekozen. Die onderscheidt zich in het nationale museumlandschap door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten waar het museum voor kiest. De keus valt daarbij bewust op representanten van de ‘secret canon’ en voor de vele interessante, maar onderbelichte kunstgeschiedenissen die zich in de ooghoeken van de mainstream kijkrichting voltrekken.

Grayson Perry – Hold Your Beliefs Lightly

De Britse kunstenaar Grayson Perry is zo’n mainstream canon. Hij manifesteert zich graag als een luis in de pels van de mainstream kunstwereld. Esthetische vraagstukken met betrekking tot schoonheid en ambachtelijkheid speelt hij scherp uit in relatie tot sociale en maatschappelijke onderwerpen, gerelateerd aan religie, identiteit, klasse en consumentisme. Hij gebruikt daarbij een diversiteit aan technieken en media. De tentoonstelling Hold Your Beliefs Lightly belicht Perry’s veelzijdigheid aan de hand van zijn keramische werken, wandtapijten, gietijzeren sculpturen, foto’s, films, schetsboeken, een motorfiets en zelfs een compleet huis.

Alter ego Claire

Perry (1960) groeide op in Chelmsford, Essex. Hij volgde de kunstacademie in Portsmouth. Perry kleedt zich regelmatig, zowel privé als in het openbaar, als zijn alter ego Claire. In 2003 won hij met zijn opvallende vazen de prestigieuze Turner Prize. Hij nam de prijs in ontvangst als Claire waarbij hij verkondigde: ‘Hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize wint.’ Een jaar later had hij zijn eerste solotentoonstelling bij de gerenommeerde galerie Victoria Miro. Inmiddels wordt zijn werk wereldwijd getoond en verzameld. Sinds 2012 bedenkt en presenteert Perry tv-programma’s voor de Britse tv-zender Channel 4, onder andere over klasseverschillen en identiteit.

Kunstenaarsboek

Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek, getiteld Grayson Perry  - SKETCHBOOKS, uitgegeven door Penguin Random House (ISBN 978 94 61612 51 9,  29,95 euro). Deze publicatie is zowel online als in de Museum Shop verkrijgbaar.

Op 25 februari om 18.00 uur opent Hold Your Beliefs Lightly in het Bonnefanten. Hij is daar tot 5 juni te zien. Na Maastricht reist de tentoonstelling naar het ARoS Museum in Aarhus (Denemarken) waar hij vanaf 25 juni te zien is.

 

Grayson Perry, Motorbike

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

RON van den DIKKENBERG | Antwoord 09.03.2013 16.23

DEZE PAGINA IS MOOI , OM NIEUWE INITIATIEVEN NAAR BUITEN TE BRENGEN, ZOALS DE NIEUWE ' GALLERIE RESIDENTIE MAASTRICHT " VOOR BEKENDE EN ONBEKENDE KUNSTENAARS

Anke en Kees Pons | Antwoord 27.12.2012 16.30

Onder de indruk van variëteit en kwaliteit van jullie website.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.12 | 09:25

Test comment

...
17.11 | 17:31

Mooi verhaal Els, ik hoop je te ontmoeten bij de Spaanse ambassadeur op7 december. Ik denk dat jij gaat winnen :).

...
08.11 | 13:09

Altijd genieten van de mooie foto's. Proficiat Rob!

...
16.02 | 17:37

Stukje nostalgie. Leuke reportage, ik heb er van genoten.

...
Je vindt deze pagina leuk