Around the world with Albaworld

Vastelaovend in Mestreech

Twee dagen nadat de Maastrichtse stadscarnavalsvereniging De Tempeleers zijn nieuwe stadsprins Luc d’n Twiede (Van Lijf) aan 't volk vaan Mestreech’ had gepresenteerd, onthulde hij in Centre Céramique de eerste, door Famke Rousseau speciaal voor Maastricht ontworpen poster: Vastelaovend in Mestreech.

Het idee voor de poster kwam uit de gelederen van RTV|Maastricht, Peter van Hoorens City Magazine, Maaslands Antiquariaat. Co-sponsor smart print solutions Andi drukte 3.500 exemplaren die op tal van plaatsen in Maastricht, zoals in boekhandel Dominicanen, gratis zijn af te halen.

Famke maakte een fascinerend schilderij van een kleurrijk Vrijthof waarin zij tientallen portretten verwerkte die na een oproep waren ingestuurd. Het sluit naadloos aan op het werk in haar galerie in de Rechtstraat 84.

Zie hieronder ook het artikel Bouillabaise (of zwumme?) dat verscheen in de rubriek Piece of Art van culinair-cultureel Vision Magazine, No 42, winter 2019/20.

 

 

Bouillabaise (of zwumme?)

Duizenden iele lijntjes telt de pentekening Bouillabaisse van Famke Rousseau (Maastricht, 1983). Zelf heeft ze er nog een andere naam voor: Zwumme, Maastrichts voor zwemmen. Vanwege het bijbehorende verhaal kreeg het werk een speciale plek in haar Maastrichtse galerie. Dennis van der Meer van visrestaurant ‘O’, een paar deuren verderop in de Rechtstraat, vroeg haar voor zijn restaurant zes tekeningen, formaat A3, te maken met vis en fruit de mer als thema. Het onderwerp fascineerde haar zo dat zij besloot ook een grotere tekening, 75x100 cm, op papier te zetten. Famke: ‘Het was wat te groot voor “O“, maar ik heb er met ontzettend veel plezier aan gewerkt.’

De Maastrichtse, die in 2004 met succes haar opleiding aan de kunstacademie afsloot, raakte al snel bekend door haar kleurrijke schilderijen waarin het figuratieve beeld abstraheert door er een sluier van olieverf overheen te schilderen. Haar werk toont lef en overschrijdt regelmatig de regels van de hedendaagse kunst. Experimenten met allerlei materialen – zoals schilderen met kopersulfaat op een zinkplaat - voerden haar naar diverse nieuwe technieken.

De galerie is tevens haar atelier. Op de ezel staat een doek op bestelling waar zij nu in acryl aan werkt: Freddy Mercury van Queen.

Kijk voor meer werk ook eens op https://www.kunstinzicht.nl/kunst/adres/10306/famke-rousseau.html

Famke Rousseau

Rechtstraat 84
6221 EL Maastricht
Tel: 0653226059
E-mail: famkerousseau@gmail.com

Marjo van den Tol 02.02.2020 10:36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

Marianne 01.02.2020 08:44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

RON van den DIKKENBERG 09.03.2013 15:23

DEZE PAGINA IS MOOI , OM NIEUWE INITIATIEVEN NAAR BUITEN TE BRENGEN, ZOALS DE NIEUWE ' GALLERIE RESIDENTIE MAASTRICHT " VOOR BEKENDE EN ONBEKENDE KUNSTENAARS

Anke en Kees Pons 27.12.2012 15:30

Onder de indruk van variëteit en kwaliteit van jullie website.

Nieuwe reacties

13.08 | 09:49

Goh, Els. Het was weer een genot om te lezen en te bekijken.

31.05 | 10:22

Flamenco: Pasado y Presente: Wat een prachtig virtuoos gitaarspel.

28.02 | 16:13

Proficiat op naar het milijoen

28.02 | 14:53

Proficiat! Op naar het miljoen!