Around the world with Albaworld

Autolak aantrekkelijk voor paarden

Het is een berucht verschijnsel dat steenmarters in hun nieuwsgierigheid alle hoeken en gaten onder de motorkap van auto’s verkennen en daarbij schade aan kabels kunnen veroorzaken. Dat auto’s een aantrekkingskracht op paarden hebben is minder bekend. Om bezoekers hier op te wijzen heeft ARK Natuurontwikkeling een waarschuwingspictogram ontwikkeld.

Autolak

Autorijdende bezoekers van natuurterreinen moeten zich bewust zijn van de risico's. Als zo'n terrein door paarden begraasd wordt is het onverstandig om de auto in deze terreinen te parkeren of daar met de auto stil te gaan staan, bijvoorbeeld om foto’s te maken. De paarden worden namelijk vaak aangetrokken door de lak van de auto en schrapen deze er met hun tanden van af. Waarom ze dat doen is niet bekend, maar wel dat alle paarden het blijkbaar lekker vinden. Eenmaal van de lak geproefd blijkt het naar meer te smaken. Vooral metallic lak is in trek bij paarden.

Het is daarom niet slim om met auto’s in het begrazingsgebied zelf te parkeren, stil te staan en/of de voertuigen onbeheerd achter te laten. Menig natuurbeheerder heeft al eens mogen ervaren dat paarden letterlijk achter zijn of haar rug rustig aan de lak of de spiegels zaten te knabbelen. Het is dan ook verstandig om met de auto eveneens ruim afstand van de paarden te houden. Parkeren op de officieel aangewezen parkeerterreinen is dus niet alleen van belang om geen boete te riskeren, maar ook om schade aan het voertuig te voorkomen.

Waarschuwing

Om bezoekers op dit risico te wijzen heeft ARK een waarschuwingspictogram ontworpen. Het eerste gebied waar deze waarschuwing op borden bij een begrazingsgebied wordt gebruikt is de Schaikse Heide in natuurgebied de Maashorst in Schaijk. Een soortgelijk bord staat bovendien inmiddels in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature. Deze borden attenderen mensen extra op het parkeerverbod en de aanwezigheid van paarden. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte niet alleen voor twee, maar kan zelf ook autoschade voorkomen.

Download hier de gratis folder, inclusief parkeermogelijkheden, voor een bezoek aan de Maashorst.

Gratis roofdier-app van ARK

Foto Bob Luijks - Natuurportret

Nu je af en toe de wilde kat kunt zien in Nederland en je ook weer een otter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te herkennen. Daartoe heeft ARK Natuurontwikkeling de Roofdierapp ontwikkeld. Er is al een handzaam, waterbestendig gidsje dat in de jaszak past, maar naast deze Roofdiergids is er nu dus ook een gratis Roofdierapp.

De app is bedoeld voor mensen die in hun hobby of werk wilde dieren (levend of dood) tegen kunnen komen: natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers, weg-inspecteurs en dergelijke. Met duidelijke tekeningen en korte teksten worden de belangrijkste kenmerken van elke soort behandeld. Ook zijn pootafdrukken en keutels afgebeeld. Verder bevat de app tips voor het nauwkeurig vastleggen van waarnemingen. Voor het verspreidingsonderzoek is dit van groot belang.

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn schuw, slim, krachtig, snel, speels en mooi, en ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Vroeger werden roofdieren te vuur en te zwaard bestreden. Sommige soorten werden bijna uitgeroeid. Maar de tijden zijn veranderd, de meeste roofdieren worden (althans in Nederland en Vlaanderen) niet meer vervolgd. Bescherming, herintroducties en natuurbeheer hebben hun effect. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer sterk uit.

Deze mobiele applicatie voor smartphones en tablets helpt bij de herkenning van alle West-Europese roofdieren. De nadruk ligt daarbij op de kenmerken die hen onderscheiden van soorten waarmee ze verward kunnen worden

Net als de Roofdiergids is de Roofdierapp geschreven door Jaap Mulder en geïllustreerd door Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling. De foto's zijn onder meer van Jelger Herder/ Digital Nature.

De app is verkrijgbaar via:
Google Play Store
iTunes App Store

De waterbestendige Roofdiergids is ook nog te bestellen voor 8 euro exclusief verzendkosten, via info@ark.eu

Nieuwe reacties

13.08 | 09:49

Goh, Els. Het was weer een genot om te lezen en te bekijken.

31.05 | 10:22

Flamenco: Pasado y Presente: Wat een prachtig virtuoos gitaarspel.

28.02 | 16:13

Proficiat op naar het milijoen

28.02 | 14:53

Proficiat! Op naar het miljoen!