Around the world with Albaworld

Een eerste etappe naar Santiago de Compostella

Uitgedoofde vulkanen, een wandelroute als UNESCO-monument, lavabommen, zwarte madonna’s, ‘kaviaar voor de armen’ en een moderne wandel-app, het is een willekeurige greep uit wat de Auvergne te bieden heeft. Els Spanjer wandelde er als een god in Frankrijk.

Vercingétorix

Ontelbare schoenen hebben de metalen routemarkers met het portret van Vercingétorix in de straten van Clermont-Ferrand mooi gepolijst. De hoofdstad van de Auvergne heeft wat met de aanvoerder van de Galliërs. Wat zuidelijker, in Gergovia, wist hij Julius Caesars Romeinse legioenen te weerstaan. De markers zijn goedbeschouwd niet nodig. Zo maar wat rondzwerven in het oude centrum van de stad van de beroemde wis- en natuurkundige Blaise Pascal en bandenfabrikant Michelin is wel zo leuk. Geniet van de schitterende glas-in-loodramen van de Notre-Dame-de-l’Assomption kathedraal, gebouwd van zwart vulkanisch gesteente. Of van de nog indrukwekkender Romaanse Notre-Dame-du-Portbasiliek, een UNESCO-monument. In de crypte trekt een zwarte Madonna al eeuwenlang massa’s bedevaartgangers. Fonteintjes met mineraalwater lessen overal je dorst. In de verte steekt de massieve Puy de Dôme zijn kop bijna in de wolken.

Chemin des Muletiers

De tachtig vulkanen van La Chaine des Puys in de Auvergne zijn al negenduizend jaar in een diepe slaap verzonken. Af en toe snurken ze even, zoals op 16 november 2008, toen bij Clermont-Ferrand een 2,9 beving werd gemeten. De beroemdste kegel is de Puy de Dôme (1465 m), sinds 2008 een Grand Site de France.

Anderhalve eeuw geleden klauterden de eerste toeristen over het rotsige pad uit de Romeinse tijd naar de top. Deze Chemin des Muletiers (muilezeldrijvers) begint in Col de Ceyssat aan de D68. Gele paaltjes markeren het kronkelende pad dat op plaatsen vervaarlijk steil is, gemiddeld zo’n 20%. Boven wacht de beloning, een imponerend uitzicht. Naar het noorden en zuiden rijgen zich de tientallen vulkaankegels van La Chaine des Puys aaneen. Volgend jaar krijgt de keten een plaatsje op de UNESCO-wereldnatuurlijst.

Rond de top liggen nog een paar korte routes zoals de Chemins des Conquérants en des Pélerins met de Romeinse Mercurius-tempel en het monument voor Parijzenaar Eugène Renaux. Hij won in 1911 de Grand Prix Michelin d’Aviation en de daarbij behorende 100.000 francs. De wedstrijdvoorwaarden waren: vlieg binnen zes uur met een passagier van Parijs naar de top van de Puy de Dôme en maak voor de landing een rondje om de kathedraal van Clermont-Ferrand.

Lavabommen

De kegelvulkanen Puy de Lassolas en de Puy de la Vache zijn een soort geologische tweeling. Bijna even hoog, 1183 en 1167 meter, en allebei met een opengebarste kraterwand waaruit achtduizend jaar geleden een kilometerslange lavastroom vloeide. De groen-blauw gemarkeerde wandelroute erop en eraf begint even voorbij het informatiecentrum Maison du Parc des Volcans aan de D5. Trek voor de vijf kilometer wel een paar uur uit. Gele vlinders markeren een familierondje van anderhalve km voor de kleintjes.

De Lassolasklim mag er zijn. Met stukken van soms 20%.De lapilli, een soort vulkanisch grind waarin je wat wegzakt, maakt het extra lastig. Het geeft wel een ‘one smal step for a man’-maanlandingsgevoel. Alleen berken hadden het naar hun zin in de arme grond aan de vulkaanvoet. Gaandeweg maken zij plaats voor dennen. Boven op de hoefijzervormige kraterrand redden die het ook niet meer. Het is er knap kaal. In alle richtingen steken vulkaankegels als reuzenmolshopen omhoog. Na een dipje van honderd hoogtemeter volgt de klim naar de Puy de la Vache. Metershoge lavabommen, brokken vulkanisch gesteente, bij de laatste uitbarsting de lucht ingeslingerd, vormen een fotogeniek contrast met de witte sneeuwvlekken op het Massif du Sancy aan de westelijke horizon. Voor de afdaling naar de groeve aan de voet van La Vache zijn trappen aangelegd om de zware erosie zoveel mogelijk af te remmen.

Via Podiensis

Uit geschriften van een Spaanse monnik weten we dat bisschop Godescalc in 951 de eerste pelgrim was die met een groot gevolg én bewaking vanuit Le Puy-en-Velay op weg ging naar Santiago de Compostella. Dat maakt zijn route, de Via Podiensis, ouder dan de drie andere Franse chemins die uit Tours, Vezelay en Arles vertrokken. In 1998 zette de UNESCO ze alle vier, samen met 69 monumenten langs de route die ook als GR65 en E3 te boek staat, op de Werelderfgoedlijst.

De middeleeuwse binnenstad van Le Puy ligt er stralend bij. En er is geen ontkomen aan, Saint Jacques is overal: jacobsschelpen voor vijftig cent, een Pèlerin menu voor zestien euro, bronzen plaatjes in het trottoir. Hoogtepunten zijn de Notre-Dame du Puy kathedraal met de Zwarte Madonna, het rode standbeeld van stadspatrones Notre-Dame-de-France op de Rocher Corneille en de St Michel d’Aiguilhe-kapel, hoog op een steile vulkaankegel.

Zuid-Limburgs

We kiezen de Via Podiensis-plaquette op de Place du Clauzel als startpunt voor onze eerste Santiago-etappe. Boven de apotheek op de Place du Plot ziet een Jacobusbeeld ons de naar hem genoemde straat instappen. Een volgende Jacobus, een cadeautje van de Rotary, stuurt ons aan het einde van de rue des Capucins de stad uit via de omhoog kronkelende rue de Compostelle. Tussen golvende koolzaadvelden wandelt het in een fris windje lekker weg naar het uit lavastenen opgetrokken gehucht La Roche. Een rood-wit huisvlijtwijzertje geeft er 1517 km aan. Groene linzen, een specialiteit van de streek, bijgenaamd le caviar des pauvres, kaviaar voor de armen, steekt frisgroen uit de kalkrijke grond. Dan zakt het pad naar het dal van de Dolaizon, kabbelend op weg naar de Loire. Onverwacht krijgt het landschap iets Zuidlimburgs. In Saint Christophe-sur-Dolaizon is het mooi geweest en gaan de veters los.

GR 470 op je mobieltje

Exceptionnel en France. Als Fransen zoiets beweren moet het wel bijzonder zijn. Première application mobile GR gaat de brochure verder.

De dit jaar gelanceerde gratis app biedt alles wat je nodig hebt om het natuurgebied Gorges de l’Allier te ontdekken. En dat is prachtig, zoals we zagen bij de basaltkolommen op een tocht rond Monistrol - d’Allier.

De ruim tweehonderd kilometer lange GR470 is opgeknipt in elf etappes. Het is wel klimmen met een totaal hoogteverschil van bijna zevenduizend meter. De app geeft ook honderden handige weetjes. En voor het geval je accu leeg raakt: de hele route is perfect gemarkeerd.

Praktische informatie

Je kunt op veel manieren in de Auvergne komen.

Met de auto (via Parijs): Utrecht-Le Puy-en-Velay, 1000 km, 9:30 uur; Utrecht-Clermont-Ferrand, 890 km, 8:10 uur. Of je pakt de trein (http://tgv.nl.voyages-sncf.com/nl).

KLM-Air France dochter Hop! vliegt vanaf Schiphol en Brussel/Zaventem naar Clermont-Ferrand (www.hop.com).

Met 147.000 slaapplaatsen op campings (300), in hotels (605), gites, B&B’s, e.d. (8000) kan onderdak geen probleem zijn.

Het Centraal Massief beïnvloedt het weer in de Auvergne, dat een gematigd klimaat heeft. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 21 en 26 graden. Vooral in de dalen kan het dan erg warm zijn. Juni, juli en augustus bieden gemiddeld acht uur zon/dag.

Een handige wandelgids is Autour de Clermont-Ferrand door Jean-Michel Bernardon, 44 wandelingen, 112 pag., uitgeverij Glénat, ISBN 978-2723480642, € 12,50

Links:

www.rendezvousenfrance.com

www.auvergne-toerisme.nl

Nieuwe reacties

13.08 | 09:49

Goh, Els. Het was weer een genot om te lezen en te bekijken.

31.05 | 10:22

Flamenco: Pasado y Presente: Wat een prachtig virtuoos gitaarspel.

28.02 | 16:13

Proficiat op naar het milijoen

28.02 | 14:53

Proficiat! Op naar het miljoen!