Vingers van ET
Na een verbluffend mooie tocht vanuit Monte Clégiro boven langs de kliffen strijk ik in Arrifana neer bij Restaurante da Praia. Als voorgerecht krijg ik een bord vol
percebes voorgezet. Buitenaardse, groenachtige wezens, die lijken op afgerukte vingers van ET, omschreef iemand ze eens. Het smaakt prima, beetje kreeftachtig, lekker zilt.
Maar wat gebeurt er voor ze op je bordje liggen? João Pedro en Nicolau zijn percebeiros. Gekleed in duikerspakken
zakken ze aan touwen af naar de voet van de klif. Daar hakken ze bij de laagwaterlijn in de Atlantische branding met zware beitels de eendenmossels los. Het oogt levensgevaarlijk op de You Tube-filmpjes op internet. ‘Het is niet gevaarlijk als je weet
wat je doet. Per tocht bik ik zo’n tien tot vijftien kilo los. Maar met de huidige prijs van vijf euro per kilo is het nauwelijks nog het risico waard. De financiële crisis hier en in Spanje heeft de markt kapot gemaakt’, vertelt Nicolau.