Around the world with Albaworld

Bratislava, sprankelende parel aan de Donau

Op 1 januari 1993 ging in Slowakije de vlag in top. Die dag besloot het, los van Tsjechië, zijn eigen weg te gaan. Voor het eerst in duizend jaar waren de Slowaken zelfstandig, vrij van vreemde overheersers. Ruim twintig jaar later, na veel vallen en opstaan, groeit het nu als een frisse Middeneuropese tak aan de EU-boom. Met Bratislava als hoofdstad, waar een wandeling door het oude centrum vol verrassingen zit.

 

Al je op Google Earth inzoomt op het oude centrum van Bratislava doemt er een zee van rode daken op, gescheiden door een spinnenweb van kleine straatjes. Er omheen liggen een paar bredere avenues. Een wandeling in zo’n wirwar beschrijven is een onbegonnen taak. Op zich geen probleem, het stadshart is namelijk niet zo groot. Je kunt er naar hartelust lukraak rondzwerven. Zonder echt te verdwalen. Zoals in veel voormalige communistische hoofdsteden is het oude stadscentrum grondig op de schop gegaan. Alles staat er nu weer spic & span bij.

UFO-restaurant

Een prima startpunt om de stad te verkennen is het uitzichtplatform op de top van de Nieuwe Brug, 85 meter boven de Donau. De hangbrug is door zijn hoekige vormen en UFO-restaurant een prachtig voorbeeld van Sovjetrussische vormgeving. Het is zo’n beetje dezelfde stijl als de oude Tupolevs met hun dreigende puntstaarten op Štefánik-Airport.

Naar het noorden priemt de toren van de St Michaelspoort hoog uit boven de rode daken van de binnenstad. Draai je je om, dan bots je op een immense steenwand van twaalf etages hoge torenflats. De Bijlmer in dubbelkwadraat. Een groot deel van de bijna half miljoen inwoners heeft er een tweekamerflatje van vijftig vierkante meter. Daar zijn ze bijna een half maandloon aan kwijt. Voor die € 600 wordt er veel tweeverdiend en heeft men vaak meerdere baantjes.

Sculpturen

Terug op de linker Donauoever flaneert half Bratislava op de beschaduwde, autovrije Hviezdoslavovo námestie. Er hangt een lekker mediterraan sfeertje. Men luiert op een bankje of speelt een partijtje met de mega-schaakstukken. Een bronzen Hans Christiaan Andersen, die de stad in 1841 een sprookje noemde, bekijkt het allemaal goedkeurend. Minder positief was men bij de onthulling over de maker van het beeld. De kunstenaar had zich in de communistische tijd gespecialiseerd in sociaalrealistische Lenin-beelden.

Paparazzo

Gaandeweg blijkt de stad bezaaid te zijn met beeldhouwwerken. In Laurinská ulica gluurt een paparazzo met zijn camera om de straathoek. Een regelrechte hit is wat verderop het beeld van een man die vanuit een rioolput lachend de benen van passerende dames taxeert. Hij is zo vaak door bestelwagens over zijn vingers gereden dat de gemeente er maar een waarschuwingsbord bij heeft gezet. Pal ernaast probeert een levend standbeeld de kost te verdienen door hem te imiteren.

Aangrijpend is de beeldengroep op het Plein van de Slowaakse Nationale Opstand. Het gedenkt de opstand van augustus 1944, toen partizanen de strijd aangingen met de door de Duitsers gecontroleerde Slowaakse vazallenregering. Twee rouwende vrouwen zien hoe een duif neerstrijkt op het hoofd van de dappere partizaan.

Bryndzové halušky

In 1989 stroomde het plein tijdens de Fluwelen Revolutie, de ongewapende revolutie, dagelijks vol met honderdduizenden demonstranten. Met schuddende sleutelbossen maakten ze de regering duidelijk dat men vrijheid wilde, ‘de poorten moesten open’.

Naast de voordeur van het hoofdpostkantoor herinnert een plaquette aan de dood van student Peter Legner die hier aan het eind van de Praagse Lente in 1968 door de Russen werd gedood. Om wat op te vrolijken kun je het beste even naar binnen lopen. Buiten oogt het gebouw nogal saai, binnen is het een en al schitterende Sezession, zoals de Weense tak van de art nouveau ook wel wordt genoemd.

Terrassen en een stralende zon nodigen uit voor de lunch. Presburg in Michalská serveert traditionele gerechten, echte boerenkeuken, was het advies. De naam is de oude Duitse naam voor Bratislava.

 

Je moet ervan houden, die deegballetjes waar Midden-Europa zo gek op is. Maar toegegeven, zo’n bryndzové halušky, smaakt prima. Wel zware kost, die knoedels met gesmolten schapenkaas en kaantjes. Een maaltijd zonder soep vooraf is in Slowakije ondenkbaar. De traditionele zuurkoolsoep met worst en paddestoelen, kapustica, was, hoe kan het anders, wat aan de zure kant. Bier komt hier in forse pullen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, een paar euro voor een halve liter Zlatý Bazănt, (Gouden Fazant), een biertje van Heineken.

 

’s Avonds wandel ik langs de Donau naar Eurovea, een spiksplinternieuw woon-, werk- en vermaakcentrum. Langs de kade liggen zes enorme Donau-cruiseschepen afgemeerd. Alle terrassen zitten afgeladen vol.

Op de gazons vermaken groepjes studenten zich met soundblaster of gitaren. Plotseling knalt, spettert en flitst het op de andere oever. Er barst een geweldig vuurwerk los. ‘Dat hebben we iedere week in het seizoen’, vertel de receptionist bij terugkomst.

Op het Hlavné námestie, het Hoofdplein, loopt een groep jongeren in traditionele kleding met een onbekende, wit-rood-gele vlag. Het koor Arion komen uit Noord-Ossetië, heeft net een openluchtconcert gegeven en is op weg naar hun bus. ‘Maar die kan wachten’, zegt de begeleidster. Op verzoek zingen ze een paar prachtige liederen.

     

INFORMATIE

Klimaat is continentaal, ’s winters koud (sneeuw met Kerstmis), ’s zomers lekker warm.

Handig is een Bratislava City Card. Gratis openbaar vervoer en tal van kortingen op allerlei attracties(www.bratislavaguide.com/bratislava-city-card).

Geen tijdsverschil en geen grenscontrole (Slowakije is een Schengenland).

Met de auto

Bratislava ligt in het meest westelijke puntje van Slowakije. Vanaf Utrecht is het ca.1200 km. Rijd je een beetje om dan kun je ook Praag mooi aandoen. Boedapest is 188 km verder. Wenen ligt lekker dichtbij, 64 km.

Vliegen

Stefanik Airport ligt 12 km buiten de stad en heeft goed openbaar vervoer naar het centrum. Het vliegveld van Wenen ligt op 60 km.

Een alternatief, vooral voor Zuid-Nederland, zijn de vluchten van Ryanair vanaf Brussel-Charleroi. Vliegen via Wenen kan natuurlijk ook.

Naar Wenen

Met een draagvleugelboot van Russische makelij vaar je in 1.45 uur naar Wenen. Stroomaf duurt het terug 1.35 uur. Een retourtje kost € 29,00. Meer info: www.lod.sk Ieder uur rijdt er een trein naar Wenen.

Overnachten

Breed scala aan mogelijkheden. Van het sjieke vijfsterren Arcadia tot botels, hotels garni, pensions, hostels en een camping.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
14.05 | 14:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

...
Je vindt deze pagina leuk