Around the world with Albaworld

Met een onsje papier bouw je zo je eigen Jaguar E-type

“Meer dan een schaar, een scherp mesje, lineaal, snijmatje en een tube lijm heb je niet nodig”, zegt Eef Smithuysen (1954) in zijn hobbykamer, waar op ieder vrij plekje een kartonnen auto, tractor, boot, dier of historisch gebouw staat. “Het begon allemaal een jaar of vijfentwintig geleden. Ik verzamelde al jaren van alles wat met het boerenleven te maken heeft. Tijdens die zoektocht vond ik wat papieren bouwplaten van tractors. Van het een kwam het ander. Je bent bijvoorbeeld in Dresden en neemt als souvenir een bouwplaat mee van de barokke Frauenkirche”, legt hij uit.

Ködel en Böhm dorskast

Zijn favoriete model is een Ködel en Böhm dorskast met een Limburgs tintje. Op de zijkant staat in sierlijk krulletters J.J. Dabekausen. Eenzelfde apparaat staat beneden in het Boerderij- en Heemkunde-museum dat hij samen met zijn vrouw Margriet beheert.

Locomotief in aanbouw

Voor het eerst in 1870

De eerste papieren bouwplaten verschenen zo rond 1870 in Frankrijk. Bijna honderd jaar was het een vooral bij de jeugd populaire bezigheid. De levensmiddelenbranche gebruikte de platen met allerlei spaarpuntenakties voor hun reclame. Dat ging goed tot de nieuwe spuitgiettechniek in de jaren vijftig het papier verving door plastic. En je de Revell, Airfix en Tamiya modellen eenvoudig in elkaar kon plakken. Stickertjes erop en klaar was Kees.

Twee rupsbanden bestaan uit ruim duizend stukjes papier!

Ruim duizend stukjes papier

Spuitgieten was te duur in het voormalige Oostblok, daar bleven ze papieren bouwplaten produceren. De heropleving van de hobby in de jaren tachtig is er grotendeels aan te danken. “De snij- en plakinstructies zijn wel in het Russisch of Pools. Dat geeft soms wat problemen. De boel lospeuteren en opnieuw, gecorrigeerd, plakken is dan de enige oplossing”, vertelt Eef terwijl hij demonstreert hoe hij een schakeltje van een rupsband monteert. Eén schakel is samengesteld uit 16 piepkleine onderdeeltjes. De twee rupsbanden van het model hebben samen 66 schakels: totaal ruim duizend stukjes papier! Eef: “Dat is nog niets, er is een slagschip van tienduizend stukjes.”

Regelmatig bezoekt Eef modelbouwtentoonstellingen waar de hobbyisten elkaar treffen. Zoals in Houten of de Zeelandhallen in Goes. Iedere oktober hij is ook een van de bijna honderdduizend bezoekers van de Modell-hobby-spiel Messe in Leipzig.

Parowóz P 3.1 locomotief

Canon Creative Park

Modellen bouwen met papier of karton is geen dure hobby. Een ingewikkelde bouwplaat kost zo’n 23 euro. Gratis zijn de honderden tekeningen van Canon Creative Park die op internet zijn te downloaden om te printen. Van een Tyrannosaurus tot een Antarctisch onderzoeksschip.

Voorlopig kan Eef nog even vooruit. Hij heeft een voorraadje van zo’n honderd bouwplaten. Bovenop de stapel ligt de Parowóz P 3.1 locomotief waaraan hij net is begonnen.

Dit artkel verscheen eerder in Bissie Beekdaelen, dicht-bij-huis magazine, februari 2020.

Fotografie: Rob Dijksman & Eef Smitshuysen

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Charlotte Ligtenberg | Antwoord 14.05.2020 14.24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

Ank Herstel | Antwoord 10.05.2020 18.40

Leuk idee!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

14.05 | 14:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

...
10.05 | 18:40

Leuk idee!

...
03.05 | 11:01

Prachtig verhaal,mooie foto"s

...
03.05 | 10:57

Prachtig geschreven!Mooie foto's!

...
Je vindt deze pagina leuk