Around the world with Albaworld

John F. Kennedy, van borstbeeld tot chocolademunt

Harry Raes (1958) woont dan wel in Klimmen, maar in Hulsberg, bij Albert Heijn, hoort hij echt bij het meubilair. Tot 1981 werkte hij bij zijn ouders in hun Vivo kruidenierszaak in Klimmen, tot die dicht ging. Hij switchte naar de Végé in Hulsberg, de latere Super de Boer. In 2008 werd het een Albert Heijn supermarkt. Al bijna veertig jaar is Harry steun en toeverlaat voor winkelend Hulsberg. De dorpsjeugd kent hem als de man die je helpt je voetbalplaatjesalbum vol te krijgen.

Veertig boeken

“Ik was in 1963 wat te jong om mee te krijgen dat John Kennedy was vermoord. In 1978 kocht ik op een rommelmarkt in Kerkrade het boek Kennedy, president voor ons allen. Dat boeide me zo dat ik meer over die eerste katholieke, Amerikaanse president wilde weten. Het had ook te maken met de bijzondere uitstraling die hij op bijna iedereen had. Ik heb nu zo’n veertig boeken over hem”, vertelt Harry.

't Fakteurke

Van jongs af aan is hij een enthousiaste postzegelverzamelaar en 45 jaar lid van Philatelistenvereniging ’t Fakteurke in Klimmen. Op de traditionele manier, netjes ingeplakt in een album, bouwde hij een collectie zegels en eerste dag enveloppen van Nederland op. Je kunt echter ook thematisch, dus over een bepaald onderwerp, verzamelen. Harry ging zijn Kennedy-fascinatie combineren met zegels. Veel vond hij er tijdens het jaarlijkse bezoek van ‘t Fakteurke aan de verzamelaarsbeurs in Utrecht.

“Met een paar honderd postzegels en speciale kaarten en enveloppen als illustratie heb ik een biografie gemaakt over Kennedy, van zijn vroegste jeugd tot zijn overlijden. Met zo’n collectie kun je deelnemen aan tentoonstellingen”, legt hij uit.

Borstbeelden

Het spreekt voor zich dat je zo’n collectie op den duur gaat uitbreiden met ander materiaal. Die van Harry bestaat nu, naast zijn Kennedy-bibliotheekje, ook uit een joekel van een bierpul, manchetknopen, een soort tafelkleed met portret en Witte Huis, een videoband, penningen, buttons en tegeltjes. Niet te missen zijn de twee forse borstbeelden. Pronkstuk is een schaalmodel van de Lincoln Continental SS-100-X waarin Kennedy op 22 november 1963 in Dallas, Texas werd vermoord.

Nog elf letters

Binnen zijn collectie probeert Harry nu een ABC te vormen. Voor de letter A een ansichtkaart, de B een borstbeeld, de C een chocolade munt, de D een DVD, de E een eerste dag enveloppe, etc. Hij is al over de helft. Nog elf letters te gaan.

Tekst en foto’s: Rob Dijksman

Met een onsje papier bouw je zo je eigen Jaguar E-type

“Meer dan een schaar, een scherp mesje, lineaal, snijmatje en een tube lijm heb je niet nodig”, zegt Eef Smithuysen (1954) in zijn hobbykamer, waar op ieder vrij plekje een kartonnen auto, tractor, boot, dier of historisch gebouw staat. “Het begon allemaal een jaar of vijfentwintig geleden. Ik verzamelde al jaren van alles wat met het boerenleven te maken heeft. Tijdens die zoektocht vond ik wat papieren bouwplaten van tractors. Van het een kwam het ander. Je bent bijvoorbeeld in Dresden en neemt als souvenir een bouwplaat mee van de barokke Frauenkirche”, legt hij uit.

Ködel en Böhm dorskast

Zijn favoriete model is een Ködel en Böhm dorskast met een Limburgs tintje. Op de zijkant staat in sierlijk krulletters J.J. Dabekausen. Eenzelfde apparaat staat beneden in het Boerderij- en Heemkunde-museum dat hij samen met zijn vrouw Margriet beheert.

Locomotief in aanbouw

Voor het eerst in 1870

De eerste papieren bouwplaten verschenen zo rond 1870 in Frankrijk. Bijna honderd jaar was het een vooral bij de jeugd populaire bezigheid. De levensmiddelenbranche gebruikte de platen met allerlei spaarpuntenakties voor hun reclame. Dat ging goed tot de nieuwe spuitgiettechniek in de jaren vijftig het papier verving door plastic. En je de Revell, Airfix en Tamiya modellen eenvoudig in elkaar kon plakken. Stickertjes erop en klaar was Kees.

Twee rupsbanden bestaan uit ruim duizend stukjes papier!

Ruim duizend stukjes papier

Spuitgieten was te duur in het voormalige Oostblok, daar bleven ze papieren bouwplaten produceren. De heropleving van de hobby in de jaren tachtig is er grotendeels aan te danken. “De snij- en plakinstructies zijn wel in het Russisch of Pools. Dat geeft soms wat problemen. De boel lospeuteren en opnieuw, gecorrigeerd, plakken is dan de enige oplossing”, vertelt Eef terwijl hij demonstreert hoe hij een schakeltje van een rupsband monteert. Eén schakel is samengesteld uit 16 piepkleine onderdeeltjes. De twee rupsbanden van het model hebben samen 66 schakels: totaal ruim duizend stukjes papier! Eef: “Dat is nog niets, er is een slagschip van tienduizend stukjes.”

Regelmatig bezoekt Eef modelbouwtentoonstellingen waar de hobbyisten elkaar treffen. Zoals in Houten of de Zeelandhallen in Goes. Iedere oktober hij is ook een van de bijna honderdduizend bezoekers van de Modell-hobby-spiel Messe in Leipzig.

Parowóz P 3.1 locomotief

Canon Creative Park

Modellen bouwen met papier of karton is geen dure hobby. Een ingewikkelde bouwplaat kost zo’n 23 euro. Gratis zijn de honderden tekeningen van Canon Creative Park die op internet zijn te downloaden om te printen. Van een Tyrannosaurus tot een Antarctisch onderzoeksschip.

Voorlopig kan Eef nog even vooruit. Hij heeft een voorraadje van zo’n honderd bouwplaten. Bovenop de stapel ligt de Parowóz P 3.1 locomotief waaraan hij net is begonnen.

Dit artkel verscheen eerder in Bissie Beekdaelen, dicht-bij-huis magazine, februari 2020.

Fotografie: Rob Dijksman & Eef Smitshuysen

Marianne Boorsma 04.07.2020 07:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

Harry Raes 01.07.2020 18:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

Charlotte Ligtenberg 14.05.2020 12:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

Ank Herstel 10.05.2020 16:40

Leuk idee!

Nieuwe reacties

13.08 | 09:49

Goh, Els. Het was weer een genot om te lezen en te bekijken.

31.05 | 10:22

Flamenco: Pasado y Presente: Wat een prachtig virtuoos gitaarspel.

28.02 | 16:13

Proficiat op naar het milijoen

28.02 | 14:53

Proficiat! Op naar het miljoen!