Around the world with Albaworld

The Fureys, veertig jaar wereldtop

Al meer dan veertig jaar toert folkgroep The Fureys over de wereld. Van Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen tot in het kleinste dorpszaaltje van Australië en thuisland Ierland. Eén van de oudste en populairste Ierse folkgroepen bezorgt muziekliefhebbers de avond van hun leven. Ook in 2020 spelen en zingen ze weer de sterren van de hemel. Nederland, België en Duitsland kunnen in november weer genieten van hun goudeerlijke muziek. De liefde voor het eiland van Sint Patrick en de shamrock, het groene klaverblad, spat ervan af.

Samen met de inmiddels gestopte Dubliners behoren The Fureys tot de absolute wereldtop. Als buskers trokken vader Ted Furey en zijn zonen Finbar, George, Eddie en Paul in de jaren zeventig door Europa. Tegenwoordig vormen Eddie en George de kern van de groep. Zij zingen alle songs en spelen gitaar, mandoline, banjo en bodran. Doorgewinterde kroegmuzikanten Camillus Hiney (accordeon en fluit) en Tony Murray (bas) maken het vijftal compleet.

George en Eddie Furey

De lange, muzikale carrière van The Fureys is vastgelegd op 55 cd’s. Classics zijn When you are sweet sixteen, het 'classic' anti-oorlogslied The green fields of France, The old man, Goodnight Irene, The lonesome boatman en The red rose café. Dat laatste is een bewerking van Vader Abrahams Het kleine café aan de haven. Wekenlang stond het op nummer 1 in de Ierse top100. Naast de snelle jigs en reels zijn het vooral de emotionele love & sad songs die het publiek zo aanspreken.

Een concert van The Fureys zul je niet snel vergeten. Het is muziek met een lach en een traan. Wie na afloop niet vrolijk naar huis gaat moet de volgende dag echt hulp gaan zoeken.

In 2017 en 2018 speelden The Fureys in Zuid-Limburg in de tot de nok gevulde gemeenschapshuizen van Hulsberg en Schimmert. Zij vonden de sfeer er zo goed - ‘misschien wel de beste concerten van de tours’ zeiden zij - dat zweer graag terugkomen naar Zuid-Limburg!

Camillus Hiney (accordeon en fluit)

‘The Fureys zijn muzikanten zonder kapsones. Vaak drinken ze met de concertbezoekers na afloop gezellig een potje biertje mee. Camillus Hiney (accordeon) zorgt dan dat het na afloop al snel een gezellige sing-song wordt.  Dan is een mobieltje handig, de tekst is zo gevonden’, vertelt Rob Dijksman die The Fureys in 1917 en 1918 naar Zuid-Limburg kreeg.

 

Sfeer proeven? Kijk dan op  https://youtu.be/QVFaNvZiWqU of The Fureys websites: www.thefureys.nl en www.thefureys.com

 

The Fureys, vlnr: Tony Murray (bas), Eddie Furey (zang, gitaar, mandoline en bodhran), Pio Ryan (banjo en fluit), George Furey (zang en gitaar) en Camillus Hiney (accordeon en fluit)
 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

13.08 | 11:49

Goh, Els. Het was weer een genot om te lezen en te bekijken.

...
31.05 | 12:22

Flamenco: Pasado y Presente: Wat een prachtig virtuoos gitaarspel.

...
28.02 | 17:13

Proficiat op naar het milijoen

...
28.02 | 15:53

Proficiat! Op naar het miljoen!

...
Je vindt deze pagina leuk