Around the world with Albaworld

'Streetlife' op het Vrijthof

The Righteous Brothers

 

Het Covid-19virus gooide in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht behoorlijk roet in het eten. De voor 21 maart geplande opening van de tentoonstelling 'Streetlife'moest worden uitgesteld. Maar vanaf pinkstermaandag, 1 juni, opent het museum, met inachtneming van de veiligheidsregels, weer zijn deuren. Die dag zijn zij geopend van 12.00-17.30 uur. Daarna (t/m 27 september) van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur. Een entreeticket is alleen aan de kassa tot 17.00 uur te koop. Vooraf kaarten kopen of reserveren is niet mogelijk.

De tentoonstelling 'Streetlife' richt zich op fotografie uit de jaren '80. Het laat werk zien van twee fotografen. Kleurrijk van de Amerikaan Jamel Shabazz en zwart-wit (portretten) van Hans Rietveld. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gepresenteerd.

Jamel Shabazz is internationaal bekend als documentaire-, mode-, straat- en portretfotograaf. Hij legt al sinds de jaren tachtig het bruisende straatleven van New York vast. In het museum hangen vijftig van zijn foto’s. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.

Jamel Shabazz: Man and Dog,The Lower East Side, NY, 1980
Jamel Shabazz: Double Trouble, Manhattan, NYC 1981

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en fotografeert al 45 jaar. Zijn iconische foto’s zijn veel gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Zijn autonome werk is opgenomen in de collecties van tal van musea zoals in New York in het Whitney Museum of American Art en The Bronx Museum of the Arts en in Washington in het Smithsonian National Museum of African American History & Culture. In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Hans Rietveld: Ezelmarkt
Hans Rietveld: meisje Vrijthof

Naast het werk van Shabazz presenteert het museum vijfentwintig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld (Den Haag, 1942). Het zijn opnamen in zijn geliefde stad Maastricht, Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Rietveld  volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Johan van der Keuken en Ed van der Elsken waren zijn belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.

De tentoonstelling loopt tot 27 september 2020.

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
NL-6211 LD Maastricht
t. +31 (0)43 321 13 27
www.museumaanhetvrijthof.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.08 | 10:52

Prachtig!
Leuk om te lezen!

...
04.07 | 09:41

Wat een mooie tijdrovende hobby’s!

...
01.07 | 20:40

Beste Rob leuk gemaakt vooral in deze blokkenstijl

...
14.05 | 14:24

Wat leuk om de serie Passie voor verzamelen uit het tijdschrift Bissie Beekdaelen op deze manier een tweede leven te gunnen. Ik ben benieuwd naar de volgende v

...
Je vindt deze pagina leuk