Around the world with Albaworld

'Streetlife' op het Vrijthof

The Righteous Brothers

Op 21 maart opent in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht de tentoonstelling 'Streetlife', die zich richt op fotografie uit de jaren '80. Het laat werk zien van twee fotografen. Kleurrijk van de Amerikaan Jamel Shabazz en zwart-wit (portretten) van Hans Rietveld. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gepresenteerd.

Jamel Shabazz is internationaal bekend als documentaire-, mode-, straat- en portretfotograaf. Hij legt al sinds de jaren tachtig het bruisende straatleven van New York vast. In het museum hangen vijftig van zijn foto’s. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen.

Jamel Shabazz: Man and Dog,The Lower East Side, NY, 1980
Jamel Shabazz: Double Trouble, Manhattan, NYC 1981

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en fotografeert al 45 jaar. Zijn iconische foto’s zijn veel gepubliceerd en gebundeld in negen monografieën. Zijn autonome werk is opgenomen in de collecties van tal van musea zoals in New York in het Whitney Museum of American Art en The Bronx Museum of the Arts en in Washington in het Smithsonian National Museum of African American History & Culture. In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Hans Rietveld: Ezelmarkt
Hans Rietveld: meisje Vrijthof

Naast het werk van Shabazz presenteert het museum vijfentwintig zwart-wit foto’s van Hans Rietveld (Den Haag, 1942). Het zijn opnamen in zijn geliefde stad Maastricht, Parijs of waar hij ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Rietveld  volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht waar hij sinds 1970 woont. Hij combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Johan van der Keuken en Ed van der Elsken waren zijn belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.

Museum aan het Vrijthof organiseert een randprogramma voor onder meer studenten fotografie. Tijdens de expositie wordt ook samengewerkt met festival The Notorious IBE in Heerlen.

De tentoonstelling loopt tot 30 augustus 2020.

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
NL-6211 LD Maastricht
t. +31 (0)43 321 13 27
www.museumaanhetvrijthof.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

02.02 | 11:36

Geweldig,mooi! Leuk om te lezen!

...
01.02 | 09:44

Wat leuk dat jullie naam op de poster staat!

...
30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
Je vindt deze pagina leuk