Standaard pagina

De Flower of Scotland klinkt weer op Alden Biesen

Van 13 tot 15 september 2019 is het weer Schots Weekend op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, België, net over de grens bij Maastricht. Voor de 34e keer hoor je die dagen al van ver de whirl van de doedelzakken!

Een lange traditie

In 1986 organiseerden wat enthousiastelingen in Bokrijk te Genk een eendaagse wedstrijd voor pipebands. Het was een schot in de roos. Dankzij hun inzet, passie en overtuigingskracht namen er zeventien bands aan deel.
De eerste jaren veranderde men regelmatig van locatie (Bokrijk, Hengelhoef, Molenheide en Kapermolen). Na de restauratie van Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen kwam hieraan in 1994 een eind. Dit prachtige domein is nu al tientallen jaren de vaste stek van het Schots Weekend.

Gezinsvriendelijk, sfeervol festival

Al snel volgde uitbreiding van de eendaagse competitie met solocompetities, Highland Games en Highland Dancing. Het programma groeide zo sterk dat er na een paar jaar twee volle dagen voor nodig waren. In 1989 kreeg het de naam Schots Weekend. Dat groeide uit tot het huidige gezinsvriendelijke, sfeervolle festival met vrolijke folk, een Schotse markt en (kinder-)animatie. In 2007 kwam de vrijdagavond  er ook nog bij waardoor Alden Biesen nu drie dagen volop bruist in een Keltische sfeer en cultuur. Het is een ideaal gezinsuitje voor jong en oud!

Folk

De Belgische groep Among the Saints opent op vrijdagavond het folkprogramma. Met de Pyrates uit het Verenigd Koninkrijk belooft het daarna een stevige avond te worden.

Op de podia staat zaterdag en zondag een keur aan topbands:

Fred Morrison Trio (Sco)

Atlantic Arc Orchestra (met Donnal Lunny, Padraig Rynne, Jarlath Henderson-Aidan O'Rourke (Irl)

Maggie & Cassie MacDonald (Can)

Emily Smith & Jamie McLennan (Sco)

Pat Reedy and the Longtime Goners (USA)

Schëppe Siwen (Lux)

Rum 50th anniversary! (B)

Snakes in Exile (B)

Kabazou (B)

Uit Nederland komen The Hillbilly Moonshiners. Hun bluegrass-repertoire laveert tussen George Baker, Michael Jackson en Mumford & Sons.

Highland Games

‘Highlands op zondag’ staat voor pure kracht en een strijd om de titels in de Highland Games.  Er wordt individueel of in teams touwgetrokken (tug of war), met bomen gegooid (tossing the caber) en de highland fling gedanst. Alles vermengt met opzwepende jigs en reels en het neusje van de zalm op het gebied van Keltische folkmusic. Ook dit jaar kan de jeugd in de Highland Games voor kids kennis maken met het ‘zware werk’ van de heavies.

Open Belgian Pipe Band Competition

Het open Belgisch kampioenschap voor doedelzakbands is een vast onderdeel van het Schots Weekend. Officiële juryleden die werken met het reglement van de Royal Scottish Pipe Band Association beoordelen de prestaties van bands uit Schotland, Engeland, Denemarken, Frankrijk, Nederland en uiteraard België.

Kaarten zijn nu al met superkortingen te bestellen op www.schotsweekend.be.

Bekijk voor een ruime impressie van het Schots Weekend 2018 eens de foto’s van Rob Dijksman op http://www.albaworld.nl/130787638

Een meerderheid van de Schotten is nu voor onafhankelijkheid.

Wie weet, mIsschien kan over een paar jaar de Schotse ambassadeur het weekend openen!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.06 | 12:52

Hello,
In this article you mentioned the monday market in Ante.
I can not find it on google maps.
Can you tell mee where it is?

...
25.05 | 12:31

Heel interessant!

...
25.05 | 11:30

Wat mooi geschreven,prachtig verhaal!

...
08.10 | 17:21

Dat zal me wel weer een feest worden met die Fureys!

Alvast veel plezier met de voorpret.

...
Je vindt deze pagina leuk